HDZ-OVCI U SABORU

'Vlada nudi kukuriku koktel za umiranje na rate'

25.11.2014 u 22:43

Bionic
Reading

I u popodnevnom nastavku rasprave saborska je oporba u utorak uputila niz kritika na Vladin konačni tekst zakona o regionalnom razvoju, ocjenujući ga promašenim i štetnim, a kritikama se pridružio i IDS, upozoravajući da zakon umjesto decentralizacije vodi u daljnju centralizaciju Hrvatske

HDZ neće podržati zakon o regionalnom razvoju jer ga smatramo još jednim velikim promašajem ove vlade, koji u kombinaciji s predloženim izmjenama Zakona o porezu na dohodak čini 'kukuriku koktel' za umiranje lokalnih samouprava na rate', poručio je HDZ-ovac Josip Borić. Upitao je zašto vlada, ako već tvrdi da je zakon dobar, čini 'sve silne kompenzacije kroz druge zakone da bi stvar vratili na isto', odnosno kako bi istim lokalnim jedinicama bar približno vratili ono što im kroz zakon oduzimaju.

Laburist Dragutin Lesar zakon smatra nepravednim i nesolidarnim. 'Ovaj zakon počiva na načelu solidarnosti, koga? Onih koji imaju s onima koji nemaju? Da bi netko imao pravo tražiti solidarnost od nekoga bio bi minimum pristojnosti te iste lokalne samouprave da recimo ima prirez, a od 264 općine i grada koji ulaze u prvu i drugu kategoriju potpomognutih područja njih 136 nema prirez porezu na dohodak kao autonomni izvori prihoda lokalne samouprave', istaknuo je Lesar.

Zakon lošim smatra i Slavko Linić,
koji je u ime Kluba nezavisnih zastupnika poručio da se njime uništava konkurentnost i slabi većina jedinica lokalne samouprave, koje će snositi teret ekonomske i finacijske krize u Hrvatskoj.

Valter Boljunčić
je u ime IDS-a upozorio kako zakon, kako je predložen, loše djeluje na brdsko-planinska područja, da 'vraća u suprotnom smjeru nešto što je ipak koliko toliko dalo taj razvoj'. U suprotnom smjeru, dodao je, zakon ide i što se tiče decentralizacije - umjesto u decentralizaciju ide prema centralizaciji.

'Idemo krivim putem. Umjesto da paralelno razgovaramo o decentralizaciji, o regionalizaciji i o reformi jedinica lokalne samouprave, slijedom čega bi došli do cjelovitih i održivih sustavnih rješenja, mi idemo uvijek obrnutim putem i ne shvaćamo da lokomotive razvoja jesu jedinice lokalne samouprave te ih treba financijski ojačati', složio se i IDS-ovac Giovanni Sponza.

Damir Mateljan
istaknuo je, pak, u ime SDP-a kako je među potpomognutim područjima 40 posto općina i gradova čiji je indeks razvijenosti ne samo iznad 75 posto, nego iznosi i 100 pa i 125 posto. S druge strane, dodao je, gotovo je isti postotak i onih sa 75, 50 i 25 posto indeksa razvijenosti, a koje nisu obuhvaćene ni s jednom kategorijom potpomognutih područja. 'Novim se zakonom ta nepravda želi ispraviti', poručio je Mateljan i dodao da će se takvim područjima, među kojima je zbog svoje specifičnosti i Gorski kotar, osigurati dodatna sredstva iz državnog proračuna.

HNS-ovac Milorad Batinić rekao je kako ni jedan zakon ne može riješiti probleme koji se gomilaju godinama, ali i istaknuo da je ovaj predloženi dobar okvir za donošenje strategije regionalnog razvoja koja će definirati pravce razvoja pojednih regija. No, u HNS-u upozoravaju kako pet faktora za utvrđivanje indeksa razvijenosti regija ne obuhvaćaju 'svo šarenilo u Hrvatskoj', pa najavljuju njihovo proširenje na 10,15 faktora, koji će pružiti kvalitetnije podatke o razini razvijenosti pojedinih sredina.

Zakonski prijedlog podržao je i Milorad Pupovac ispred SDSS-a, ali i najavio amandmane kojima će predložiti dodatne instrumente za jačanje demografske i ekonomske održivosti povratničkih, pograničnih i etnički mješovitih područja Hrvatske.

Potporu Vladinom rješenju dao je i zastupnik mađarske manjine šandor Juhas.
'Dolazim iz Baranje, a podržat ću predloženi zakon jer se veselim da ćemo poslije dugo vremena možda uspjeti uhvatiti priključak s ostalim dijelovima Hrvatske. Kod nas ima naselja gdje nema vodovoda, gdje nema cesta, a djeca nemaju što jesti u školi', kazao je. Baranja je, podsjeća, nekad bila 'špajza' Europe, a danas je ta špajza presušila i u njoj nema ništa.

'Meni je drago da će ovim zakonom nešto sitno profitirati Slavonija i treba voditi računa o njoj, ali isto tako ću reći da će silno izgubiti kontinent Istre', ustvrdio je Damir Kajin u ime Kluba nezavisnih zastupnika.