NOVI IZAZOV ZA ŠTEFANIJU BALOG

Mesićeva savjetnica u Josipovićevoj kampanji

17.09.2009 u 13:23

Bionic
Reading

Predsjednički kandidat SDP-a Ivo Josipović predstavio je svoj izborni stožer na čelu kojeg će biti saborski zastupnik Mirando Mrsić, a glavni savjetnik će mu biti Ivan Račan, marketinški stručnjak i sin pokojnog Ivice Račana. Najzanimljivije ime u stožeru svakako je ono financijske savjetnice Štefanije Balog, koja je aktualnom predsjedniku Stjepanu Mesiću pomogla osvojiti dva predsjednička mandata, a još uvijek glasi za njegovu neformalnu desnu ruku

Na novinarsko inzistiranje da odgovori zašto kao predsjednički kandidat nije jasnije stao u obranu Ustava povodom nastupa hvarsko-bračko-viškog biskupa Slobodana Štambuka, koji je izjavio kako bi bilo poželjno i normalno da budući predsjednik RH bude praktični katolički vjernik, Josipović je odgovorio da je jasno da ne odobrava takav nastup biskupa Slobodana Štambuka.

'Iz moje izjave da računam na glasove svih građana Hrvatske i da sam uvjeren da će oni birati najboljeg jasno se može iščitati da ne odobravam nastup biskupa Štambuka', kazao je Josipović.

Štefanija Balog i Stipe Mesić

Pitali smo Josipovića hoće li doći u subotu na zagrebački Trg bana Jelačića na promotivnu akciju HGK 'Kupujmo hrvatsko' gdje je Nadan Vidošević najavio dolazak svih predsjedničkih kandidata. Josipović je rekao da s njim nitko nije kontaktirao, ali i da jest, da ne bi došao, jer je to očiti primjer zlouporabe Gospodarske komore odnosno njezina predsjednika Vidoševića.

Kampanju na području Zagreba Josipoviću će voditi Ivo Jelušić, zagrebački dogradonačelnik, a ne aktualni zagrebački gradonačelnik, kako su neki mediji nagađali. Bandić se čak nije ni pojavio na predstavljanju Josipovićeva stožera. Ivo Josipović nije komentirao njegovu odsutnost, već je samo istaknuo kako u predsjedničkoj kampanji očekuje podršku cijele stranke.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović je rekao da je Ivo Josipović pravi kandidat i budući predsjednik koji će snagom svoga autoriteta okupiti sve one koji žele promjene.

'Ivo Hrvatska te podržava i vjerujem da će već država nakon godinu dana, a posbeno nakon drugog mandata biti zemlja s osmjehom, a ne zemlja s podsmjehom' - rekao je Milanović. 

Novinare je zanimalo i zašto se u anketama, u kojima SDP ispituje popularnost kandidata, pojavljuje ime Milana Bandića. Službeni stranački kandidat odgovorio je kako je Bandića u anketu stavila agencija te da je u ovom slučaju smisao istraživanja bio utvrđivanje popularnosti svih koji se dovode u kontekst predsjedničkih izbora.

Među poznatim osobama koje podržavaju predsjedničkog kandidata Josipovića su 'zviždačica' Ankicu Lepej, koja se čak nedavno učlanila u SDP. POdršku su svojom nazočnošću potvrdili i kontroverzni poduzetnik i bivši TV voditelj Miroslav Lilić, skladatelj Ivica Propadalo, akademik Nedjeljko Fabrio, glazbenik Matija Dedić, glumac Željko Vukmirica, voditelj Roman Bolković te političari 'stare garde' Dušan Bilandžić i Ivo Škrabalo. Svoju podršku Josipoviću dao je i Dragutin Šurbekstolnoteniska legenda, ali i nogometna legenda, golman Vladimir Beara koji nije mogao prisustvovati skupu

U najužem krugu Josipovićevih suradnika šestero je novinara: Danica Juričić Spasović (glasnogovornica), Drago Pilsel Tin Nuić Renata Ivanović Nataša Petrinjak, Snježana Beroš (Medijska istraživanja).

Internetsku kampanju Josipoviću će voditi poznati bloger s Pollitka.com Marko Rakar-Mrak na adresi josipovic.net