KOLINDA SE NE ŽALI, ALI...

'Radit ću doktorat o seksizmu u političkim kampanjama'

25.11.2014 u 08:55

Bionic
Reading

Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović u emisiji Media servisa osvrnula se na stanje u Hrvatskom nogometnom savezu te odgovorila protukandidatu Milanu Kujundžiću koji ju je prozvao da je na toj temi 'pokazala svoju nespremnost, nezrelost i neshvaćanje problematike', kao i da 'okreće glavu od problema'

Ne, ne okrećem glavu, nego tvrdim da je nogomet najvažnija sporedna stvar na svijetu. I da su u ovoj državi problemi gospodarske prirode: teško gospodarsko stanje, siromaštvo, gladna djeca i ostalo. Volim nogomet, nemojte me krivo shvatiti, doista pratim nogomet i igrala sam ga od malih nogu. Volim ići na utakmice reprezentacije i volim podržavati našu državnu reprezentaciju i žao mi je kad se događaju takvi izgredi, kao čovjeku, da se sramotimo pred svijetom', rekla je.

Kad je riječ o korupciji, Kolinda Grabar Kitarović poručuje da je njezin stav jasan: nulta stopa tolerancije prema korupciji, 'bilo gdje pa tako i u nogometu'.

Međutim, politika se ne smije miješati u nogomet. To trebaju rješavati relevantna tijela. Ja ću se striktno držati preporuka Međunarodnog olimpijskog odbora i FIFA-e da se politika ne miješa u sport. Osuđujem ponašanje svih političara koji na sukobu unutar hrvatskog nogometa skupljaju jeftine političke bodove. To je populizam i time se neću baviti.'

Grabar Kitarović tvrdi da će i dalje ukazivati na stvarne i prave probleme u državi, poput gospodarske i socijalne krize i slično.

Na pitanje da pojasni što znači da se politika ne smije miješati u nogomet dok istodobno u Izvršnom odboru HNS-a od 17 sjedi 11 članova iz HDZ-a, a od kojih će i sam predsjednik stranke Tomislav Karamarko, kako je najavio, tražiti izvješće i njihove ocjene stanja u HNS-u, Kolinda Grabar Kitarović rekla je da se u ovom trenutku neće baviti strankom:

'U ovom trenutku neću se baviti strankom niti, kao što sam rekla, ulaziti politički u bilo što u nogometu. Gospodin Karamarko danas je pozvao sve da sjednu za isti stol i da se dogovore i podržavam tu njegovu izjavu. I normalno, kada je riječ o radu naših stranačkih dužnosnika ili bilo koga, oni odgovaraju gospodinu Karamarku i stranci, a ne meni.'

Grabar Kitarović sigurna je u svoju pobjedu 28. prosinca. U Varaždinu je prije nekoliko dana izjavila, nakon što se na pozornici pridružila pjevačima i otpjevala dio iz mjuzikla 'Jalta, Jalta', kako će upravo tog dana u Hrvatskoj zasjati sunce. Stoga je upitana - znači li to da je Hrvatska do sada bila u mraku?

Ne kažem da je Hrvatska u mraku, ali svakako je sivilo oko nas. Evo danas čak i simbolično po ovom vremenu. Jednostavno vidite mračna lica, mračnu odjeću ljudi, to primjećuju stranci odmah i to mi svi govore. Osim toga primjećuje se besperspektivnost, depresija, bezidejnost u državi. I zbog toga moramo napraviti zaokret. Hrvatska, zemlja te bezidejnosti i nedostatka entuzijazma, mora prijeći u optimističnu, samosvjesnu, samouvjerenu državu, moramo napraviti zaokret i i moramo raditi na tome da stvorimo bolju Hrvatsku.'

Grabar Kitarović osvrnula se na svog protukandidata, predsjednika Ivu Josipovića, te rekla kako odgovorno tvrdi da je glas za njega glas i za ovu nesposobnu vladu kojoj zamjera loše gospodarsko stanje u zemlji. 'Kad bih to sumirala sve lijepo riječnikom naših alkara, rekla bih - Ivo Josipović - u ništa!'

Na pitanje je li moguće da Milanovićeva vlada nije jedina koju treba prozivati, već da se doista morala baviti nekim repovima iz prošlosti, odnosno repovima HDZ-ove vladavine, Grabar Kitarović je odgovorila:

Pa naravno da je današnja situacija zapravo složenost različitih čimbenika. Da, jesu, priznajem, HDZ-ove vlade isto tako nisu dobro radile u svim segmentima. Bilo je grešaka u prošlosti, međutim danas, godinama kasnije, ne možemo se na te greške pozivati. Isto tako, činjenica je da su i u svijetu uopće zavladale recesija i kriza i da su zahvatile Hrvatsku. Međutim, stanje u kojem se danas nalazimo više nije posljedica globalne recesije i krize, već je posljedica isključivo nečinjenja, inertne vlade koja nema interesa da promijeni stanje u ovoj državi', rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

Na Josipovićevu ocjenu da je ona, dok je bila ministrica u Sanaderovoj vladi, potrošila 530 milijuna kuna na promašenu politiku, HDZ-ova predsjednička kandidatkinja odgovorila je:

'Gledajte, on je spomenuo i računovodstvo, što je bila vrlo neprimjerena izjava, uvredljiva za struku, za sve računovođe. 530 milijuna... neću se opravdavati, to je kompletan budžet ministarstva tada, uključujući i 86 diplomatsko konzularnih predstavništava diljem svijeta. Reći ću samo to, jer u konačnici nije bitan ni novac. Tih 240 milijuna koje je on potrošio bili bi puno vredniji da je za njih nešto učinio, a nije učinio ništa', ustvrdila je Kolinda Grabar Kitarović.

Kad je riječ o financiranju njene kampanje, Grabar Kitarović poručila je da će sva financijska izvješća predati na vrijeme. Planira potrošiti koliko je to zakonom i predviđeno, do osam milijuna kuna, no kaže i manje od toga. Kad je, pak, riječ o samoj kampanji, pitali smo je misli li da u medijima, pa i u javnosti, ima 'drugačiji tretman' zato što je - žena. 'Mislim da da, ali znate da ja to nisam nikada isticala i neću', ustvrdila je HDZ-ova predsjednička kandidatkinja te istaknula da nikada nije i neće dijeliti ljude ni po spolu, ni vjerskoj, nacionalnoj ili drugoj pripadnosti. 'Isključivo me zanimaju ljudi, kako rade i kakvi su prema drugima', poručila je Kolinda Grabar Kitarović.

'Činjenica jest da me tretiraju kao ženu, mnogi, i da me ponekad iznenađuje nedostatak reakcije pravobraniteljice za jednakost spolova i isto tako nevladinih udruga koje prate to pitanje. O tome neću govoriti u kampanji, ali često kažem da će moj doktorat biti o seksizmu u političkim kampanjama. Jednostavno, bilo je nekoliko, ne nekoliko, nego se gotovo svakodnevno javljaju tekstovi i slike koji meni daju poruku: ti si žena i mjesto ti je u kuhinji i zato to želim mijenjati za sve nas žene, tu percepciju. Neću to isticati, to vama sada kažem, to neće biti dio moje kampanje, nikada se neću žaliti i neću kukati, ali kad sve bude gotovo, kad postanem predsjednica Republike Hrvatske, žestoko ću se boriti za jednakost spolova', poručila je Grabar Kitarović koja će, ususret sutrašnjem Međunarodnom danu borbe protiv nasilja nad ženama, pozvati i na ubrzanje procesa ratifikacije Konvencije o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, odnosno - Istanbulske konvencije.

'Pitam se zašto Hrvatska još nije među tim državama koje su ratificirale Konvenciju i zašto žrtve rodno uvjetovanog nasilja nisu zaštićene prema standardima ove konvencije; još jednom pozivam sve da se doista uhvatimo ukoštac s tim problemom', zaključila je Grabar Kitarović.