OSUMNJIČENI KALMETA

'Neće biti lako u 2015, ali veće bogatstvo od novca su ljudi'

24.11.2014 u 15:34

  • +6

Na svečanosti Grada Zadra i Tomislav Karamarko

Izvor: Pixsell / Autor: Filip Brala

Bionic
Reading

Zadar slavi svoj dan, blagdan svoga nebeskog zaštitnika, Svetog Krševana, a na svečanoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Božidar Kalmeta ocijenio je da je Zadar danas iznadprosječan hrvatski grad, i po dohotku i po prihodima po stanovniku, bez obzira na sve probleme.

Obilježavanje je počelo budnicom Gradske glazbe, ulicama i trgovima grada, te polaganjem vijenaca na Gradskom groblju i Spomen obilježju na Narodnom trgu. Nastavljeno je svečanom sjednicom Gradskog vijeća u Hrvatskom narodnom kazalištu na kojoj su dodijeljene nagrade grada Zadra zaslužnim pojedincima i ustanovama.

Ove godine Nagrade za životno djelo dodijeljene su legendarnom zadarskom košarkaškom treneru Ivi Uči Pulaniću i fra Robertu Bernardinu Škunci, franjevcu i teologu liturgičaru.
Na svečanosti se nazočnim uzvanicima obratio gradonačelnik Božidar Kalmeta koji je istaknuo kako je Zadar najljepša polazna točka i prema jugu i prema sjeveru.

‘Zadar je kulturni i povijesni dragulj, grad po mjeri čovjeka – to su samo neki od dojmova naših gostiju koji su uvijek vraćaju’, rekao je Kalmeta parafrazirajući istaknutu hrvatsku novinarku i spisateljicu Mariju Jurić Zagorku koja je davno poručila: ‘Ponos je pravo svakoga tko ima pravog uzroka da bude ponosan’.

‘I zato, trebamo biti ponosni na sve što radimo, na ono što zajedničkim snagama postižemo, to smo svi mi’, poručio je Kamleta dodajući kako je često izložen neopravdanom omalovažavanju.
Govoreći o realiziranim projektima u proteklih godinu dana, te planovima za budućnost, istaknuo je kako je Zadar danas iznadprosječan hrvatski grad, i po dohotku i po prihodima po stanovniku, bez obzira na sve probleme.

‘Dok grad već provodi projekt vrijedne 15 milijuna kuna koje financira EU, iz fondova EU prepoznat je projekt obnove Kneževe palače za kojega je već ishođeno 38 milijuna kuna, među 144 kandidirana projekta’ – pohvalio se gradonačelnik Kalmeta.

‘Pripremljeni su i novi projekti, Centar za mlade, Poduzetnički inkubator, nova škola na Putu crvenih kuća i Novom Bokanjcu, Inteligentni prometni sustav’, rekao je Kalmeta dodajući kako su prema EU već kandidirani projekti sekundarne kanalizacijske mreže vrijedni ukupno 250 milijuna kuna. ‘To znači imati viziju i znati kako je ostvariti, gospodarskoj krizi usprkos’, istaknuo je Kalmeta.

Upozorio je da je pred Gradskom upravom teška sljedeća fiskalna godina. ‘2015. će nam izmjenama raznih zakona, iz proračuna u startu uzeti 28 milijuna kuna. To moramo znati kao i što moramo znati da Vlada očekuje od lokalne samouprave da dio tog fiskalnog tereta prebaci na leđa građana kroz podizanje raznih komunalnih usluga’, rekao je Kalmeta te dodao kako neće biti lako, ali da su veće bogatstvo od novca ljudi i njihove ideje.

U ime nagrađenih nazočnima se obratio, svećenik franjevac i teolog liturgičar, fra Robert Bernardin Škunca koji je zahvaljujući na nagradi istaknuo kako svi nagrađeni prepoznaju sve ono lijepo čime su nastanjeni – te simbolično pozdravio: ‘Mir i dobro svima koliko Vas ima!’

U obilježavanje su se uključili i zadarski ugostitelji i vinari, pa je nakon svečanosti uzduž Kalelarge postavljen veliki stol, u sklopu gastro manifestacije ‘Zadarski pijat’.
U 18 sati je koncelebrirano misno slavlje u Katedrali Svete Stošije, koje predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić, a u 19 sati profesori Glazbene škole Blagoja Berse priređuju svečani koncert ‘Zadru na dar’ u Svečanoj dvorani Sveučilišta.