ZAVJET ŠUTNJE U HBK-u

Fra Bono Šagi: Crkva bi trebala maknuti cjenike s interneta

24.11.2014 u 17:00

Bionic
Reading

Snažna osuda naplate svećeničkih usluga poput krštenja, vjenčanja ili mise, koju je papa Franjo izrekao na blagdan Prikazanja Blažene Djevice Marije u Hramu proteklog petka, posljednja je u nizu poruka koje je aktualni poglavar Katoličke crkve od početka svog pontifikata uputio kleru s ciljem ostvarenja 'Crkve siromašnih'. Dok u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji vijećaju što im je činiti s cjenovnicima crkvenih usluga, fra Bono Zvonimir Šagi otvoreno poručuje - uklonite ih

Katolička novinska agencija izvijestila je da je papa Franjo osudio svećenike koji svoje župe pretvaraju u 'biznise' naplaćujući im krštenja, blagoslove i mise, nazivajući to skandalom koji je teško oprostiti.

'Zanimljivo je to: vjernici mogu oprostiti svećenicima kad su slabi; kad se okliznu o grijeh, ljudi znaju kako im oprostiti... Ali postoje dvije stvari koje vjernici ne mogu oprostiti: svećenika koji je vezan za novac i svećenika koji se loše odnosi prema ljudima', rekao je Papa, dodajući da je to skandalozno.

Govoreći o Crkvenim cjenicima, tzv. taksovnicima s cijenama svećeničkih usluga, rekao je da razmišlja o tome kako takav stav može skandalizirati ljude s nesvećeničkim navikama. 'Skandal poslovanja, skandal svjetovnosti', rekao je papa Franjo, pozivajući vjernike da svećenike koji im žele naplatiti usluge hrabro suoče s tim da je njihov poduzetnički mentalitet u suprotnosti s učenjima vjere.

Simbolično darivanje umjesto ucjena

Fra Bono Zvonimir Šagi, župnik Kapucinskog samostana u Varaždinu, ocjenjuje da je Papa osudio one svećenike koji svojevoljno i na kojekakve načine rade upravo ono za što ih je prozvao, a ne simbolično darivanje Crkve koji seže duboko u povijest.

'U Crkvi su se uvijek darovi nosili na oltar i to su bili mali darovi. Papa je opomenuo da ne bi smjelo biti ucjena i upozorio je svećenike koji svoje usluge cijene poput trgovaca. To nije kao nekakav porez ili ne znam što; siromah je siromah, a bogat nek dade da se upotrijebi i za siromaha. Kod nas nema dana da nam ne dođe netko na portu tražeći pomoć, a mi ništa nemamo, od države ne dobivamo. To imaju biskupije i kojekakvi uredi; Papa kritizira i birokratiziranu Crkvu', rekao je fra Bono Šagi.

Prema njegovu sudu, jasno je da bi bilo bolje ukloniti crkvene cjenike s interneta.

'To je određeno da se zna koliko otprilike tko može, ali bolje bi bilo da nije objavljeno. Novinari to svakako tumače, a zaboravljaju da svećenici mnogima puštaju badava', kazao je fra Bono Šagi.

Divi se, inače, papi Franji za kojeg misli da je nešto najljepše što se dogodilo Katoličkoj crkvi. 'Divim se Papi što je hrabar. Uvijek naglašavam i pisao sam ranije da je samo siromašna Crkva uvjerljiva', rekao je. Upitan smatra li da bi Hrvatska biskupska konferencija trebala Papinu posljednju poruku provesti u djelo, odgovorio je da misli da će župnici sami reagirati. 'Ne bi trebalo afere stvarati. Sad kad je sve na internetu, onda je to nekako i pretjerano.'