UVAŽENI HRVATSKI ZAHTJEVI

Australija se žalila na presudu o neizručenju kapetana Dragana

17.09.2009 u 11:13

Bionic
Reading

Visoki australski sud primio je u četvrtak zahtjev za dozvolu ulaganja žalbe na presudu o sprečavanju izručenja australskog državljana Dragana Vasiljkovića, poznatog i kao kapetan Dragan, optuženog za ratni zločin tijekom rata u Hrvatskoj, kad je predvodio paravojnu postrojbu, priopćili su australski mediji.

Glasnogovornik ministarstva unutrašnjih poslova Brendan O'Connor rekao je, a prenosi the Australian, da je vlada tražila posebno dopuštenje da uloži tu žalbu protiv presude Saveznoga suda, a po kojoj Vasiljkovića ne treba izručiti Hrvatskoj jer mu ondje neće pravedno suditi.

Kapetana Dragana uhitila je u siječnju 2006. australska savezna policija na temelju hrvatskoga zahtjeva za izručenje.

U Hrvatskoj je Vasiljković poznat kao kapetan Dragan, a u Australiji je živio od imenom Daniel Snedden. Pušten je nedavno iz pritvora jer na odluku saveznoga suda nije bilo prigovora u roku.

"Čim tajništvo (Visokog suda) jutros otvori vrata, mi ćemo uložiti žalbu", rekao je O'Connorov glasnogovornik.

Ured Brendana O'Connora potvrdio je da će se žaliti pošto je hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović za The Australian rekao da "ako se Hrvatska ima pravo žaliti na odluku da se ne izruči Dragan Vasiljković, ona će to svakako učiniti".

"Predstavnici hrvatskoga ministarstva pravosuđa i ured glavnoga australskog državnog tužitelja u stalnom su kontaktu", rekao je Šimonović.

Iz hrvatskog ministarstva u četvrtak su izvijestili da su prikupili dodatne argumente protiv odluke australskog suda o neizručenju Vasiljkovića Hrvatskoj. Dokumentaciju su 13. rujna dostavili australskom tužiteljstvu koje je uložilo Visokom sudu Australije zahtjev za dozvolu ulaganja žalbe, sukladno australskim propisima.

Ako Visoki sud dopusti taj zahtjev, tada će se moći uložiti žalba protiv odluke o neizručenju Vasiljkovića, objašnjavaju u ministarstvu i dodaju kako se zasad ne može predvidjeti u kojem roku će Visoki sud donijeti odluku o zahtjevu australskog tužiteljstva.

Iz ministarstva ističu da su i dosad bili u stalnom kontaktu s tužiteljima u Australiji. S njima je, tvrde, ostvarena izvrsna suradnja, a kontakti će se nastaviti i dalje izravno ili putem hrvatskog veleposlanstva u Canberri.