SRETAN BOŽIĆ I NOVA GODINA

Poslovni dnevnik otpustio deset novinara

19.12.2008 u 20:14

Bionic
Reading

Uprava Poslovnog dnevnika u petak poslijepodne je predala podružnici Sindikata novinara popis s deset novinara koje želi otpustiti, iako su neki od njih na bolovanju

Među otpuštenima, četvero ih je na bolovanju, a dvoje je starije od 50 godina, s više od 30 godina iskustava u novinarstvu. Samo su dvije osobe dobile opomene pred otkaz, dok ostali nisu ni slutili što im uprava sprema.

Kao izlike za otkaze navedeni su troškovi poslovanja i gubitak koji je Poslovni dnevnik ostvario u tekućoj godini. Usprkos financijskoj krizi i crnim gospodarskim prognozama, rijetki su, naime, očekivali da će otkazi biti tempirani u ovo božićno vrijeme. Da stavr bude zanimljivija otkazi su uručeni u petak poslijepodne na kraju radnog vremena.

Kako doznajemo, lista je napravljena prema osobnoj procjeni direktora Poslovnog dnevnika Jadrana Kapora, koji je imena otpisanih novinara dostavio sindikalnoj podružnici. Većina ljudi s popisa nije na (ne)kvalitetu svoga rada bila upozorena ni usmeno ni pismeno.

Vlasnik Poslovnog dnevnika je austrijski medijski koncern Styria Media International AG, koji u vlasništvu ima i dva najtiražnija dnevnika u Hrvatskoj - 24 sata i Večernji list. Otkazi novinarima zbog poslovnih gubitaka uslijedili su devet mjeseci nakon preuzimanja Poslovnog dnevnika. U ožujku je, naime, Styria preuzela Poslovni od bivšeg vlasnika Stjepana Andrašeca.

U novinarskim krugovima već se nekoliko dana spekulira o otkazima u Jutarnjem i Večernjem listu.