PREMIJER BEZ ODGOVORA

Milanović iznenađen Hajdaševom izjavom: Što ćemo prodati?!

21.11.2014 u 21:29

Bionic
Reading

Premijer Zoran Milanović bio je gost emisije 'Javna stvar' HTV-a te je komentirao obljetnicu pada Vukovara, Šešeljevo ponašanje na slobodi, ali i ostao iznenađen izjavom svog ministra prometa Siniše Hajdaša Dončića koji je samo nekoliko sati ranije kazao da će Vlada, ukoliko ne uspije monetizacija autocesta, prodati dio HAC-a

Iako je prije samo nekoliko sati ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić kazao da će, ako ne prođe monetizacija autocesta, Vlada morati prodati HAC ONC, za to njegov šef Zoran Milanović, čini se, nije čuo.

'Što ćemo prodati?!', začuđeno je odgovorio Milanović na pitanje u HTV-ovoj emisiji 'Javna stvar'. 'Morat ćete mi to precizirati. Mi znamo u šta idemo, koji je plan i da je to dobro, da je to za naše mirovine i naš novac. Ako građani odluče drugačije, to su zamke demokracije', kazao je Milanović.

Odgovarajući na druga pitanja u emisiji, Milanović se osvrnuo i na Dan sjećanja i obljetnicu pada Vukovara, kazavši da je 'unatoč politizaciji i estradizaciji' tog događaja ove godine kolona prošla bolje nego lani.

'Oni koji su htjeli zakuhati kašu nisu se usudili. Pritisak javnosti bio je - 'prste dalje'', kazao je Milanović.

Obljetnica pada Vukovara bila je obilježena i provokacijama Vojislava Šešelja. Milanović je zadovoljan reakcijama koje su stigle iz Hrvatske, i predsjednika Josipovića koji je pisao predsjedniku Haškog suda Theodoru Meronu i ministra pravosuđa Orsata Miljenića koji je poslao pismo haškom tužitelju Sergeu Brammertzu.

'Vidio sam i nacrt rezolucije Europskog parlamenta koja mi se čini prihvatljivim. Jasna je to, ali izbalansirana poruka i vlastima u Srbiji koje se prave da ne čuju. Europski parlament, doduše, ne može puno. Važnija adresa je haški tužitelj, nego predsjednik Haškog suda. Htio bih čuti očitovanje vlasti u Beogradu jer vlast u Beogradu, bez obzira što s njima gradimo odnose, ljudi su koji su bili aktivni protagonisti ranih 90-ih. Istina, nisu ga oni pustili iz Haaga, ali šute. Kod njih ne vidim jasan stav i hrabrost. Očekujem da ga osude. Ako žele biti u EU-u, moraju se očitovati', kazao je Milanović.

Upitan treba li Šešelja vratiti u haški pritvor, Milanović nije odmah konkretno odgovorio. 'Trebao je biti davno osuđen, ali to je najdalje što ja mogu. Sud ga je pustio praktički bez uvjeta. Ako me pitate, znate moj stav i stav svih u Hrvatskoj. Nisu ga trebali ni puštati', kazao je Milanović

Osvrnuo se i na prosvjed branitelja koji već više od mjesec dana traže ostavku resornog ministra Predraga Matića ispred Ministarstva branitelja.

'Nažalost, nema pregovora. Vi znate da sam se obratio poslanicom i htio sam uputiti poruku da smo za razgovor, a ne damo se ucjenjivati. Ministar neće otići samo tako zato jer je izgubio povjerenje jedne udruge. Ministar ima moje povjerenje', kratko je kazao premijer.

Vlada je jučer donijela odluku da će se predsjednički izbori održati 28. prosinca. Milanović kaže da se o tom datumu nisu konzultirali ni s jednim od kandidata, nego da nakon konzultacija u Vladi donijeli odluku za koju misle da je najkorektnija.

'Netko će uvijek tumačiti da mu ne odgovara datum, ali ovaj nitko nije tumačio na negativan način. To je isti datum kao i 2009', poručio je Milanović.

Na jučerašnjoj sjednici Vlada je među ostalim povećala naknade koje kandidati dobivaju iz proračuna, pa će onaj tko dobije najviše glasova u prvom krugu dobiti čak milijun kuna. Svi kandidati odmah su se tome usprotivili.

'Ajde da se suzdržim od komentara. Ne moraju uzeti taj novac, neka ga ne uzmu. Ali tu se radi o transparentnom postupku. Ovo je, po jasnim kriterijima, pokušaj da se vrednuju rezultati u prvom krugu. Inače sam pobornik toga da se političke aktivnosti što više financiraju iz proračuna. Dosta pobogu te demagogije', poručio je Milanović, objasnivši da je bolje da novac za kampanju dolazi iz proračuna, nego iz nepoznatih izvora.

Na pitanje voditelja emisije Gorana Rotima koje brojke idu Vladi u ove tri godine u prilog, premijer Milanović je odgovorio - zaustavljanje rasta broja nezaposlenih.

'Što se tiče rasta gospodarstva, to nam ne ide u prilog. Brojke? Pitanje je statistike ako ih tumačite. Pretpostavke za dulji održiv rast su stvorene. Pitanje je godine kada će to početi. Hrvatski građani bi trebali početi živjeti bolje za nekoliko godina. S jedne te strane napadaju da nisi socijalan, a s druge strane vam guraju reforme za koje je uopće pitanje hoće li donijeti rast', izjavio je premijer.

Osvrnuo se ponovno i na pitanje gladi u Hrvatskoj.

'Gladi kao pojave nema nijedna europska država, ali ima siromaštva. Makar je kod nas distribucija bogatstva bolja nego negdje drugdje. U Hrvatskoj ima gladnih pojedinaca, a imamo pučke kuhinje koje to rješavaju. Ali fenomena gladi, kao što je to bilo u Irskoj, nema', poručio je Milanović, dodavši ponovno da postoji problem unosa nezdrave hrane.