OGLASIO SE STOŽER

'U Vukovaru je bila jedna kolona, ostalo su bili pokušaji pete kolone'

21.11.2014 u 18:26

Bionic
Reading

Za predsjednika Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislava Josića 18. studenoga, na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. bila je samo jedna kolona, a sve su ostalo, ocijenio je, 'jadni i prozirni pokušaji pete kolone da politkanstvom obezvrijede žrtvu Vukovara i Hrvatsku'

Na konferenciji za novinare Stožera za obranu hrvatskog Vukovara njegov predsjednik Tomislav Josić iznio stajalište stožera u vezi s ovogodišnjim obilježavanjem 18. studenoga.

'Skupinu branitelja koja je prema groblju krenula u 9,30 sati ne bih komentirao. Kolona je bila jedna od bolnice do groblja. Svi su bili u jednoj koloni, pri čemu je nebitno tko je gdje stajao jer žrtva ne poznaje protokol. Kolonu su, kako i stoji u protokolu, predvodili branitelji 4. bojne 3. gardijske brigade ZNG-a i njihov stijeg', rekao je Tomislav Josić.

On je državnim dužnosnicima zamjerio što su na Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata ušli sporednim putem, a ne glavni ulaz, te što su napustili groblje dok su se još polagali vijenci i odavala počast poginulim braniteljima i civilima.

'Došli su u Kolonu sjećanja kao da idu u rat, što je sramota. To je naša svakodnevica i više nas ništa ne može iznenaditi od vladajućih. Policijskim kombijima su skrivali dvojezične ploče, što je njihova sramota. Žalosno, ali istinito je da se oni boje svoga naroda', istaknuo je Josić. Pozitivnim je ocijenio što državni dužnosnici nisu željeli davati izjave novinarima dok su bili u Koloni sjećanja, što je prijašnjih godina bio slučaj.

Spomenuo je i izgred koji je, kako je rekao, izazvao automobil u kojem je bilo više osoba, a koji je, dok se Kolona sjećanja kretala prema groblju, izišao iz jedne od sporednih ulica i prošao kroz kolonu glasno trubeći.

'Ružno je da se takvo što dogodilo. Volio bih da je automobil ušao na cestu ondje gdje su vladajući pa da vidimo kako bi se onda policija ponašala. Zbog tog vozila i osoba u njemu morale su se s ceste micati zastave, invalidi', rekao je Josić.

Vladajuće je pozvao da na dnevni red Hrvatskoga sabora stave točku u sklopu koje bi se raspravljalo o dvojezičnosti. Ta je točka s dnevnog reda Hrvatskoga sabora dosad skinuta pet puta, a da zastupnici o njoj raspravljaju, Stožer čeka još od 17. rujna prošle godine, istaknuo je Tomislav Josić.