Hrvatska PAPIRUSI S MARKOVA TRGA

Sabor troši na fotokopiranje 10 mil. kuna

Sabor doslovce svake godine u papirnati otpad baci barem 10 milijuna kuna.Tone i tone papira koje se tiskaju za svaku saborsku sjednicu i na koje se troše milijunski iznosi na kraju završavaju u otpadu jer saborski zastupnici čak niti u krizi, u kojoj je svaka kuna važna, ne žele prijeći na elektronički i, što je najvažnije, jeftiniji oblik distribucije materijala

- Samo na papir za jednu saborsku sjednicu potroši se 230 tisuća kuna, no taj je iznos i znatno veći kada se uračunaju troškovi za strojeve i zaposlenike u saborskoj tiskari - izračunao je nezavisni zastupnik Dragutin Lesar.

Telegram u doba maila

Lesar je uočio kako i na sazivanju izvanrednih sjednica Sabor nepotrebno rasipa novac jer zastarjeli Poslovnik propisuje da se izvanredne sjednice moraju sazivati slanjem telegrama. 'A ti su telegrami itekako skupi jer primjerice, samo za prošlu izvanrednu sjednicu bio je na formatu A4. Svaki od 153 zastupnika je dobio takav telegram. Kao da nisu mogli, ako već moraju, poslati samo kratki telegram u jednoj rečenici i reći da dnevni red možemo pogledati na intrenet. Osim toga bilo bi vrijeme da se Poslovnik promjeni i da se poziv za izvanrednu sjednicu upućuje mailom - smatra Lesar i upozorava na još jedna apsurd - svaki tjedan na račun države na kućnu adesu dobije ogromnu hrpu Narodnih novina koje ionako može pročitati na internetu.'Najgore je što mi novine i dalje dolaze iako sam već nekoliko puta rekao da ih ne želim', otkriva Lesar.

Potaknut time predložio je Predsjedništvu Sabora da se tiskanje na papiru znatno reducira i da 90 posto materijala prebace na CD-e, piše Jutarnji list

Međutim, takav njegov prijedlog na Predsjedništvu Sabora nije prošao jer su mu se, kako smo doznali od jednog potpredsjednika Sabora, navodno usprotivili IDS-ovac Damir Kajin i HNS-ovka Vesna Pusić.

Stoga će, unatoč najavama predsjednika Sabora Luke Bebića, ubuduće samo vanjski klijenti dobivati materijale na CD-ima.

Bebić je, podsjetimo, prekjučer izjavio da će Sabor radi štednje za pola smanjiti tiskanje materijala i upućivati zastupnike da ih mogu pregledavati na internetu, no to ipak neće biti tako.

Zastupnici će, kako smo doznali, i dalje sve materijale od prijedloga zakona, dnevnih redova, fonograma dobivati na papiru umjesto u elektronskom obliku.

- Kada bi se prihvatio moj prijedlog i 90 posto materijala prebacilo na CD-e, godišnja ušteda bila bi 10 milijuna kuna.

A to je 12 puta više nego što će se postići uštedama na kavi i sokovima, što je nedavno uvelo Predsjedništvo Sabora - tvrdi Lesar.

Sada se, prema Lesarovim podacima, tiska čak 360 kompleta svih materijala.

To znači da osim 153 zastupnika te desetak klubova svoj skupi primjerak svakog tiskanog materijala dobivaju ne samo novinari i saborske službe nego i mnogi drugi.  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još