OPLELI I PO GRČIĆU...

HDZ-ovci upozorili na sumnjive poslove brata premijera Milanovića

21.11.2014 u 14:15

Bionic
Reading

Klub zastupnika HDZ-a prozvao je danas potpredsjednika Vlade i ministra regionalnog razvoja i fondova EU Branka Grčića zbog nesposobnosti da iz europskih fondova povuče novce za izgradnju središnjeg državnog arhiva u Kerestincu dok se, kako tvrde, tvrtke povezane s bratom premijera Zorana Milanovića za velike novce bave zbrinjavanjem te arhivske građe

'Dok ispija kave na špici ne stigne voditi računa o projektu izgradnje arhiva na području Kerestinca kojim bi se otvorila mogućnost za pohranu vrijedne građe te povećala učinkovitost javne uprave, obzirom da imamo preko 6.000 kategoriziranih stvaratelja arhivskog gradiva', upozorio je Jasen Mesić na konferenciji za novinare.

Riječ je, tvrdi Mesić, o projektu koji bi sigurno mogao dobiti sredstva iz EU-a jer poboljšava učinkovitost javne uprave.

Ministarstvo zaštite okoliša seli u luksuzne prostore za višemilijunske iznose, a nemaju prostora za vrijednu arhivsku građu, upozorili su HDZ-ovci.

Zašto u Ministarstvu u kojem ima mjesta za kupaonice i slične luksuze, nema mjesta za pohranu službenih spisa, pita se Sunčana Glavak.

'Mediji navode kako je Ministarstvo zaštite okoliša putem bagatelne javne nabave ugovorilo posao s privatnim tvrtkama, a izgleda da u novim prostorima za pohranu arhivskog materijala nema mjesta', ustvrdio je Mesić.

'Indikativno je ono što u medijima tvrdi ravnateljica Hrvatskog državnog arhiva, da pojedine privatne tvrtke ostvaruju sve veću dobit. Tako su u 2012. i 2013. godini ostvarili dobit od gotovo 4 milijuna kuna, a prema njezinim izjavama, radi se o privatnim tvrtkama koje su na određeni način povezane ili za njih lobira brat premijera Milanovića', kaže Mesić.

Nadam se da će i potpredsjednik Grčić uvidjeti da u svemu tome nije problem software već luksuz, kao i da nije problem nečija neučinkovitost već njegovo neznanje da riješi gorući problem hrvatskih vrijednih spisa', poručila je Glavak.