MITO I PRIVATIZACIJA

Afere Veliki i Mali maestro - Josip Matanović, Robert Peša, Ivan Gotovac...

21.11.2014 u 20:12

Bionic
Reading

Početak borbe protiv korupcije označava USKOK-ovo spektakularno uhićenje trojice potpredsjednika Fonda za privatizaciju, na čelu s Josipom Matanovićem i Robertom Pešom te još devet osumnjičenika. Nakon istrage, USKOK je 2008. podignuo dvije optužnice, a do danas su samo potpredsjednik Fonda Josip Matanović i odvjetnik Juraj Prazajder pravomoćno osuđeni

Na optuženičkoj klupi Županijskog suda u Zagrebu na kraju se 2009., uz Matanovića i Pešu, našlo još šest optuženika, a teretilo ih se za malverzacije s prenamjenom zemljišta Ciglane Nin, prodajom dionica hotela Živogošće i Podgora, reformom osječke Pivovare i procjenom zemljišta Badela. Osim za primanje i davanje mita, sudilo im se za pomaganje u primanju mita, izdavanje i neovlašteno pribavljanje poslovne tajne, udruživanje za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganje i poticanje na te zlouporabe.

Kad je slučaj Maestro dospio 2010. do Vrhovnog suda, jedino je Matanović iz ekipe HFP-a, koji je bio snimljen kako uzima 50.000 eura mita, dobio osuđujuću presudu, i to od 11 godina zatvora. Robertu Peši, Asji Piplović, Igoru Petlevskom i Mladenu Jandričeku određeno je ponovno suđenje. Matanović je također morao na ponovno suđenje za nedjelo primanja 200.000 eura mita, zajedno s Pešom (u prvom suđenju Peša je bio osuđen na dvije godine zatvora), ali su njih dvojica od tih optužbi kasnije oslobođena. Pešu se moralo vratiti i na staro radno mjesto. Uz Matanovića, te 2010. pravomoćno je na tri godine zatvora osuđen odvjetnik Juraj Parazajder.

Odvjetnica Asja Piplović, Igor Petlevski i Mladen Jandriček pravomoćno su oslobođeni optužbi, a sudske troškove, koji iznose otprilike 1,8 milijuna kuna, platili su porezni obveznici. Oslobođeni imaju pravo i na odštetu od RH zbog mjeseci koje su nedužni proveli u pritvoru.

Ogranak afere nazvan Mali maestro u kojem se za primanje mita i zloporabu položaja u slučaju privatizacije Dalmacijavina teretilo bivše potpredsjednika Fonda Ivana Gotovca i poduzetnika Svjetlana Stanića, u ponovljenom suđenju rezultirao je nepravomoćnim osuđujućim presudama. Županijski sud 2011. Gotovca je osudio na godinu i 10 mjeseci zatvora, a Stanića na godinu dana. Obojica su u prvom suđenju bila oslobođena optužbi.