KRŠENJE EUROPSKIH PROPISA

Zbog dila Hanžekovića i Bandića Zagreb u problemima s EU?

21.11.2014 u 12:38

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i njegov odvjetnik Marijan Hanžeković pravnom su vratolomijom oko jamčevine prekršili direktivu Europske unije o javnoj nabavi, smatraju neki pravni stručnjaci, ali i saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin koji je u četvrtak upozorio da bi se tim slučajem trebalo pozabaviti Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa. Duje Prkut iz GONG-a, međutim, smatra da se Direktiva 2004/18 ne može primijeniti na ovaj slučaj

'Neki mi komentatori kažu da sam pravni fakultet završio, u najboljem slučaju, dopisno pa je onda potpuno jasno zašto ne razumijem kako možeš biti objektivan, transparentan i jednako tretirati sve ponuđače kod sklapanja ugovora o uslugama, kad jednom od njih visiš 15.000.000 kuna?!?' napisao je Facebooku Peđa Grbin.

Uglavnom, nakon što je odlučio jamčiti za gradonačelnika, Grad Zagreb trebao bi raskinuti poslovni odnos s Hanžekovićem inače ozbiljno riskira ući u sukob s Direktivom 2004/18 o javnoj nabavi tj. mehanizmom kontrole iz članka 81. Direktive, jer upitno je koliko je gradonačelnik neovisan prema njemu nakon što mu je posudio 15 milijuna kuna.

'Ugovore bi trebalo dodjeljivati na temelju objektivnih kriterija koji osiguravaju poštivanje načela transparentnosti, zabrane diskriminacije, i načela jednakog tretmana i koja jamče da su ponude procijenjene u uvjetima učinkovitog tržišnog natjecanja', kazao je Grbin i nastavio: 'Ono što želim poručiti je: svatko ima pravo na obranu u kaznenom postupku, svatko ima pravo na slobodu, ali niti jedan dužnosnik, državni, lokalni, javni, nema pravo primiti novac ili uslugu od osobe koja obavlja usluge za tijelo kojem je dužnosnik čelnik ili koje je povezano s tim tijelom. As simple as that.'

Prkut smatra kako se direktiva 2004/18 ne može u potpunosti primijeniti na ovaj slučaj.

'Iako je odvjetničko društvo Hanžeković posao s Gradom dobilo preko postupka javne nabave, navedena Direktiva odnosi se na postupke u javnoj nabavi, a ne na poslove za koje je dobio angažman. S druge strane odvjetnik Hanžeković u kaznenom je procesu posudio novac Bandiću kao klijentu pa je sve skupa riječ o jednoj složenijoj situaciji od procesa javne nabave', objasnio je Prkut.

Komentar o odnosu Grada Zagreba i odvjetnika Marijana Hanžekovića i od odgovornih u Gradu, ali odgovor nismo dobili.