PLODONOSNE OVRHE

Tajna Hanžekovićevog angažmana u obrani Bandića

21.11.2014 u 06:57

Bionic
Reading

Marijan Hanžeković, odvjetnik Milana Bandića koji je digao kredit od 15 milijuna kuna za jamčevinu zagrebačkog gradonačelnika, preuzima naplatu dugova i postupke ovrhe za sve podružnice Zagrebačkog holdinga, doznaje tportal. Velikodušnoj gesti za Bandića ne treba se stoga čuditi s obzirom da bi Hanžeković na ovrhama građana koji duguju za vodu, odvoz smeća ili pak parkirne kazne mogao zaraditi i nekoliko desetaka milijuna kuna

Zagrebački holding i Grad Zagreb već godinama na platnoj listi imaju Odvjetničko društvo Hanžeković i partneri, zajedno s još nekoliko odvjetničkih društava koja su za Grad i ZGH vodila sudske sporove. No Hanžekovićeva je tvrtka ipak dobila 'zlatnu koku' – naplatu dugova građana prema svim podružnicama Zagrebačkog holdinga.

Početkom ove godine Hanžekovićevo odvjetničko društvo angažirano je da utjera dugove za Čistoću. Kako tportal doznaje od izvora bliskih Holdingu, ovom odvjetniku predana je naplata dugovanja za sve podružnice koje građanima izdaju račune. Tu su, osim Čistoće, Zagrebparking, Vodoopskrba i odvodnja, Plinara, Gradsko stambeno-komunalno poduzeće… Ova informacija baca novo svjetlo na iznenadan angažman Marijana Hanžekovića koji se naknadno, nakon uhićenja Milana Bandića, pridružio njegovom odvjetniku Krešimiru Krsniku. Potvrdu ove informacije zatražili smo od odvjetnika, no Hanžeković nam je samo kratko kazao: 'Nemam komentara.'

Odnos Bandića i Hanžekovića popriličan je misterij. Koliko je poznato, njih dvojica nisu bliski prijatelji, kažu nam upućeni. Prije pokretanja akcije Agram teško da se mogla naći ijedna fotografija na kojoj su zajedno. Ipak, ako ih ne veže prijateljstvo, veže ih očito zajednički interes.


Stoga ne čudi manjak službenih informacija o velikom poslu Hanžekovića i Zagrebačkog holdinga. Potvrdu ove informacije od glasnogovornice Holdinga niti nakon osam dana nismo dobili dok su nam iz Grada šturo odgovorili da ih je prošle godine zastupalo 40 odvjetnika i odvjetničkih društava, a ove godine njih 15. Iz proračuna Grada Zagreba u 2013. isplaćeno je 8,3 milijuna kuna za troškove zastupanja svih odvjetnika, a do 12. studenog ove godine isplaćeno je 8,6 milijuna kuna. Koliko svaki pojedinačno dobiva, ne žele odgovoriti.

Za najmanji dug odvjetnicima 560 kuna

Hanžekovićevo odvjetničko društvo stoga će imati pune ruke posla s utjerivanjem dugova. To im ne bi trebao biti problem s obzirom da isto to već godinama rade za HRT, a nakon što su godinama imali 'ekskluzivu' u nacionalnoj TV kući, sada ovaj posao dijele s nekoliko odvjetničkih društava. A koliko će Hanžeković inkasirati, pokušali smo izračunati. Prema tarifi koja se primjenjuje od kraja kolovoza ove godine, građani čiji je dug manji od 250 kuna odvjetničkom društvu koje provodi ovrhu trebali bi na taj dug platiti još najmanje 560 kuna.

Kako doznajemo, Zagrebački holding ima 120.000 sporova koji se odnose na dugove građana. To znači da bi Odvjetničko društvo Hanžeković i partneri, ako uzmemo u obzir samo dugovanja građana manja od 250 kuna, inkasiralo najmanje 67 milijuna kuna!

Taj su posao do sada radile pravne službe svake podružnice, što je za građane koji duguju bilo znatno povoljnija varijanta jer bi na iznos dugovanja platili tek neznatno više. Uz to, sve te silne pravnike plaćali su preko poreza i prireza sami građani. 'Sve je počelo kada su Slobodan Ljubičić i njegova ekipa preuzeli Holding prošle godine. Već nakon nekoliko mjeseci počeli su tražiti greške u našim pravnim službama kako bi imali argumente za angažiranje Hanžekovića', kaže nam izvor blizak Holdingu.

Priznaje također da je dio zaposlenika pravnih službi nekompetentan, a neki nemaju položen ni pravosudni ispit, no to je već neki drugi problem.