SUSRET BLISKIH VRSTA

Ustaše odlaze na Ravnu goru učiti od četnika

Bionic
Reading

Štovatelji Ante Pavelića iz Hrvatskog uljudbenog pokreta (HUP), nezadovoljni odnosom hrvatskih vlasti, a osobito predsjednika Stjepana Mesića, spremaju se doći na Ravnu goru u Srbiji i obići spomenik četničkom vođi Draži Mihailoviću, piše srbijanski tabloid Alo!

Isprovocirani viješću o potrazi za grobom generala Mihailovića u koju se uključila i službena Srbija, hrvatski desničari s predsjednikom HUP-a Tomislavom Dragunom na čelu otputovat će u Srbiju kako bi na licu mjesta prikupili iskustva o rehabilitaciji ravnogorskog pokreta i poslali političku poruku vlastima u Hrvatskoj koje im, kako kažu, ne daju 'ni crnu košulju odjenuti'.

Dragun je za Alo! izjavio kako ne vidi ništa loše u tome da dođu u Srbiju kao susjedi te da je došlo vrijeme da se Hrvati i Srbi, nakon što je rat završen, normalno ponašaju.

Tomislav Dragun i Ljubo Ćesić Rojs

Kazao je kako je prije rata cijelu Srbiju prokrstario uzduž i poprijeko te da je posebno volio 'navratiti u Zemun'.

Dragun se žali na izuzetno negativan odnos predsjednika Mesića prema povijesnom nasljeđu NDH, a prema njegovu mišljenju, svaka strana koja je ratovala trebala bi imati svoje spomenike.

Kako će ih dočekati službeni Beograd još nije jasno, međutim, stavovi srbijanskih desničara dijametralno se razlikuju. Dok četnički vojvoda Rade Čubrilo ističe kako je izjednačavanje četnika i ustaša neprihvatljivo, jer je 'Ante Pavelić bio terorist i diverzant, a general Mihailović legalni vojni ministar u jugoslavenskoj vladi', predsjednik Srpskog četničkog pokreta (SČP) vojvoda Miroslav-Čele Vuković kaže da oni s Dragunovim ljudima neće imati nikakvih problema.

'Rat se vodio i stao. Možda trebamo sjesti i popričati. Ako dođu legalno, neka obilaze sve po svojoj dragoj volji, mi četnici smo civilizirani ljudi - u ratu dobrovoljci, u miru humanitarci', rekao je Vuković i iskoristio priliku da naglasi kako je Hrvatska mnogo više učinila za svoje borce i vojne invalide iz vremena NDH od Srbije.

Navodno bi s hrvatskom desničarskom delegacijom u posjet Ravnoj gori otputovati i Ljubo Ćesić Rojs