AFERA DJEČJI VRTIĆ

Uhićeni Lovrićev suradnik i dvojica inspektora MUP-a zbog mita

20.11.2014 u 16:22

Bionic
Reading

USKOK je danas pokrenuo novu istragu protiv jednog gradskog djlatnika, suradnika već uhićenog Ivice Lovrića, dvojice inspektora MUP-a i jednog privatnog poduzetnika zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja mita, trgovanja utjecajem te pomaganja u trgovanju utjecajem. Uhićeno je pet osoba, a četvorica su zadržana u istražnom zatvoru - sve zbog jednog dječjeg vrtića

Doznajemo da su u novoj USKOK-ovoj aferi uhićeni Nenad Kovačević, Marko Vučićević, inspektor Božo Ljubičić i načelnik inspektorata MUP-a Davor Jurić. Osumnjičen je i vlasnik jednog trgovačkog društva. USKOK nije tražio istražni zatvor za vlasnika spornog trgovačkog društva.

Neslužbeno doznajemo i da su uhićeni već bili pred sucem istrage koji je u startu odbio mogućnosti za jamčevine imenovanoj četvorici kojima je određen istražni zatvor.

USKOK sumnja da su inspektori zaštite od požara primili mito kako bi, usprkos nepravilnostima na objektu, omogućili rad jednog dječjeg vrtića.

'Osnovano se sumnja da je prvookrivljeni, viši stručni suradnik za pripremu i obradu dokumentacije u Uredu za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba Nenad Kovačić, tijekom 2013. i 2014., vlasniku stambenog objekta ponudio da će mu osigurati sklapanje ugovora s Gradom Zagrebom o petogodišnjem unajmljivanju objekta za potrebe dječjeg vrtića, s time da će dogovorena cijena najma objekta iznositi osam eura po metru kvadratnom, a dva eura po metru kvadratnom pripadajućeg zemljišta, uz uvjet da jedan euro po metru kvadratnom za zemljište, odnosno 1.750 eura mjesečno plaća njemu i drugim zasad nepoznatim službenim osobama Grada Zagreba te da za prvu godinu trajanja ugovora plati 20.000 eura unaprijed', navodi USKOK u rješenju o provođenju istrage.

Vlasnik nekretnine, od 16. srpnja do 5. rujna 2014., u cilju realizacije prenamjene stambenog objekta u dječji vrtić, sklopio je ugovor s jednim trgovačkim društvom koje se obvezalo da će pribaviti sve potrebne ateste i elaborate, navodi USKOK.

Za izradu Elaborata zaštite od požara angažirano je trgovačko društvo u vlasništvu neimenovanog drugookrivljenika, koji je, nakon što je četvrtookrivljeni Božo Ljubičić, inspektor Inspektorata unutarnjih poslova, Inspekcije zaštite od požara MUP-a, obavio pregled objekta te utvrdio nepravilnosti o čemu je sastavio zapisnik, od vlasnika objekta zatražio 1.000,00 eura kako bi iskoristio poznanstvo s petookrivljenim Davorom Jurićem, načelnikom Inspektorata za zaštitu od požara MUP-a, i Ljubičićem te na njih utjecao da se izmijeni zapisnik, stoji u USKOK-ovom rješenju.

Nakon što je predmet dodijeljen drugom inspektoru, drugookrivljeni, vlasnik trgovačkog društva, od vlasnika objekta zatražio je 2.500,00 eura za sačinjavanje pozitivnog zapisnika i pribavljanje ostale dokumentacije, koji na to nije pristao dok ne dobije dogovorenu dokumentaciju, tako da je 1.000 eura osigurao trećeokrivljeni posrednik koji se očito ponudio da pomogne Marko Vučićević.

Po primitku novca od Vučićevića, osumnjičeni poduzetnik otišao je u Inspektorat MUP-a gdje je Ljubičiću i Juriću predao svakome po 500,00 eura. Nakon pribavljanja cjelokupne dokumentacije, Vučićević je 3. rujna 2014. u nadležnom Gradskom uredu preuzeo Dozvolu o promjeni namjene i uporabi objekta i predao je poduzetniku koji se istog dana sastao s vlasnikom objekta koji mu je predao traženi iznos od 2.500,00 eura, od kojeg iznosa je 1.000,00 eura vratio Vučićeviću, a 1.500,00 eura zadržao za sebe.