USTAŠKO NASLJEĐE

Licemjerna borba protiv fašizma u HNS-u

21.11.2014 u 09:22

Bionic
Reading

U Hrvatskom nogometnom savezu histerično su reagirali na navijačke nerede tijekom nogometne utakmice Italija - Hrvatska odigrane u nedjelju na stadionu San Siro u Milanu, kao da se prvi put susreću s takvim ponašanjem hrvatskih navijača. Prema žučnoj reakciji HNS-a, ispada da su hrvatsku nogometnu reprezentaciju do sada pratile opatice, a ne navijačke skupine sklone raznim vrstama ispada

HNS godinama plaća velike kazne zbog divljanja, fašističkih i rasističkih ispada naših navijača, a samo u posljednjih pet godina zbog navijača u blagajne Uefe i Fife uplaćeno je preko pola milijuna eura.

Sjetimo se samo nekih incidenata. Na utakmici s Italijom na Euru 2012. u Poljskoj/Ukrajini HNS je kažnjen jer su naši navijači hukali Mariju Balotelliju, bacali banane u teren, a napravili su i bakljadu. Na utakmici protiv Engleske na Maksimiru HNS je ponovno kažnjen jer su navijači hukali protivničkim tamnoputim igračima. Protiv Gruzije u Splitu izvjesili su kukasti križ, a u prijateljskoj utakmici protiv Italije u Livornu svojim tijelima oblikovali su slovo U na tribini… Sve je prošlo bez značajnijih reakcija HNS-a.

Uspjesi reprezentacije punili su blagajnu, nad problemima se žmirilo i nije bilo 'nikih problema', kako je govorio dugogodišnji predsjednik HNS-a pokojni Vlatko Marković, sve dok se nakupljeni bijes nije kanalizirao protiv vodećih ljudi HNS-a Davora Šukera i Zdravka Mamića. E, sada su se sjetili da imaju problem. Tako su nakon utakmice u Milanu uslijedila žučna obraćanja javnosti te su krivce pronašli u svima (navijači, Vlada, organizatori u Italiji) osim u sebi samima.

Izvršni predsjednik HNS-a Damir Vrbanović na konferenciji za novinare optužio je navijače za 'atentat na hrvatski nogomet', a HNS je potom krenuo u obračun objavivši i fotografije huligana s utakmice koji su pravili nered, palili baklje i istaknuli crnu zastavu s velikim slovom 'U' pod egidom 'Zaustavimo huligane'. U priopćenju nakon utakmice iz HNS-a su naveli da 'huligani koji su bakljama, dimnim bombama, rasističkim i fašističkim skandiranjem, mržnjom, netrpeljivošću, destrukcijom i zlonamjernošću izazvali privremeni prekid utakmice, ugrozili sigurnost igrača i gledatelja te zgrozili cijelu nogometnu Europu zaslužuju jedino i isključivo osudu svih segmenata društva'.

Zanimljivo je da HNS sada osuđuje rasističko i fašističko navijanje i veličanje NDH, a istovremeno sam baštini nasljeđe i rezultate reprezentacije Nezavisne Države Hrvatske između 1941. i 1945, iako ta tvorevina i prema hrvatskom Ustavu nema nikakve veze s današnjom Republikom Hrvatskom. U preambuli hrvatskog Ustava jasno stoji da se današnja Republika Hrvatska temelji na odlukama Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH) 1943, a ne na proglašenju NDH 1941.

Ustav nije bio prepreka HNS-u da se prilikom obilježavanja 100 godina saveza pohvale da je Hrvatska tijekom rata odigrala 14 utakmica iako službena politika ne priznaje veze dviju država što je zabilježeno i u tekstovima na službenim stranicama Saveza. A komentatori nogometnih utakmica često,  pozivajući se na službene almanahe HNS-a, pribrajaju rezultate 'hrvatske reprezentacije' od 1941. do 1945. ogledima današnje reprezentacije s pojedinim selekcijama poput Švicarske ili Italije. Ako u HNS-u imaju problema s Ustavom i ne slažu se s napisanim, neka pokrenu ustavne promjene - ionako su takve inicijative u modi.

Na kraju se možemo zapitati jesu li navijači koji kliču ustašama i podižu ustaške zastave na utakmicama nogometne reprezentacije u krivu ako Savez službeno priznaje nasljeđe i tradiciju ustaške reprezentacije?

Stoga je iznenadna borba protiv fašista s tribina licemjeran trik kojim se čelništvo HNS-a spašava od gnjeva navijača i ništa više. Sigurno nije iskrena želja za iskorjenjivanjem huliganizma s tribina.