INTERVJU SA ŽELJKOM MARKIĆ

Radio Vatikan: Josipović i Mesić nametnuti su izvana

20.11.2014 u 11:47

Bionic
Reading

Željka Markić iz inicijative U ime obitelji u Vatikanu je sudjelovala na konferenciji na temu 'Komplementarnost muškarac - žena' gdje je dala intervju za Radio Vatikan i suočila s pitanjem/komentarom iz područja teorije zavjere tamošnjih novinara koji vjeruju da su demokratski izabrani predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović Hrvatskoj nametnule neke sile izvana

Naime, novinari hrvatske redakcije Radio Vatikana u uvodu za pitanje o reakciji Crkve u Hrvatskoj na inicijativu udruge Željke Markić za referendumom na kojem bi se promijenio izborni zakon kazali su: 'O namještanju izbornih ishoda u Hrvatskoj i vrapci pričaju. U Hrvatskoj većina naroda misli da su i gospodin Mesić i gospodin Josipović izvana nametnuti predsjednici', iako njih dvoje nemaju nikakve veze s pitanjem koje je uslijedilo.

'U vezi referenduma o izmjeni izbornoga zakona ljudi pak govore da ne shvaćaju ponašanje tobože hrvatske stranke HDZ-a, a da ih uopće ne iznenađuje opiranje referendumu Socijaldemokratske partije jer Hrvatsku želi ponovo vratiti u 'region' (doslovni citat Radio Vatikana). Međutim, nas zanima kako je Crkva u Hrvatskoj reagirala na predloženi referendum?' pitali su s Radio Vatikana Željku Markić.

Markić se nije osvrnula na komentar koji je prethodio pitanju, već je odgovorila na pitanje. Kazala je da je Biskupska konferencija dopustila da se birači izjašnjavaju pred crkvama na području cijele Hrvatske i da je inicijativa U ime obitelji organizirala da se to tako i odvija.

'Neki biskupi iznijeli su i vrlo jasne preporuke svojim vjernicima i župnicima da podrže izjašnjavanje, da ljudima nakon misa protumače zašto je važna promjena izbornog zakona. Neki su biskupi tu bili rezerviraniji, ali je u cijelosti Crkva podržala pravo naroda da izražava svoju volju – mislim da je to ono što je bitno', kazala je Markić. Napomenula je da je Hrvatska demokratska zajednica, odnosno vodstvo HDZ-a pokušavalo reći da su HDZ i Katolička crkva protiv i da se to brzo pokazalo kao jedna vrlo jeftina manipulacija.