DOČEKALI GA SUPRUGA I PAS

Bandić na slobodi, kredit za jamčevinu podignuo odvjetnik Hanžeković

  • +34

Bandić nakon izlaska iz pritvora

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Bionic
Reading

Milan Bandić nešto prije 18 sati pušten je na slobodu iz Remetinca i to samo nekoliko sati nakon što je izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu potvrdilo odluku suca istrage Zvonka Posavca da se Bandić i ostali okrivljenici u aferi Agram mogu braniti sa slobode ako uplate određene im jamčevine. Iako je Bandić nudio jamčevinu od 15 milijuna kuna u nekretninama, doznajemo da je do 15 sati uplatio 15 milijuna u gotovini što je do sada najviša uplaćena jamčevina u Hrvatskoj

Bandić je nešto prije 18 sati izašao iz Remetinca gdje ga je dočekalo 30-tak građana koji mu daju podršku. Po izlasku nije davao izjave novinarima.

Osim njegove supruge i psa Rudija pred zatvorom u Remetincu, javlja televizija N1, Bandića je dočekalo 30-ak građana koji mu daju podršku. Osim njih ispred zatvora Milana Bandića je dočekao i njegov vjenčani kum te direktor Sljemena Drago Žiljak.

Među okupljenim pristalicama Milana Bandića pred Remetincem, javlja Jutarnji list, bio je i nekadašnji načelnik zagrebačke Policijske uprave Marijan Tomurad, koji je na zadnjim lokalnim izborima bio nositelj Bandićeve neovisne liste u Sesvetama. Na pitanje novinara je li on sudjelovao u skupljanju jamčevine u iznosu od 15 milijuna kuna rekao je da nije. 'Ali da me netko pitao, svakako bih sudjelovao', izjavio je.

Nakon Bandića iz istražnog zatvora izašli su i Željko Horvat, Zdenko Antunović i Vidoje Bulum. Među posljednjima iz Remetinca je izašao bivši šeg Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić, koji je nekoliko minuta stajao ispred zgrade okružen s desetak prijatelja. Nije htio davati izjave. Marijan Tomurad pomogao mu je da se probije kroz okupljenu gomilu te je ušao u Porsche zlatne boje i odjurio prema gradu.

No izlaskom Bandića i suradnika iz Remetinca nisu svi bili zadovoljni. Točno u 18 sati nekolicina građana okupljena oko Facebook grupe 'Za Zagreb bez mafije' na Cvjetnom trgu započela je prosvjed na kojem žele izraziti svoje negodovanje prema jamčevinama koje su određene Milanu Bandiću i Slobodanu Ljubičiću. Uz zvižduke, dvadesetak prosvjednika uzvikuje 'Bandiću lopove!'.

'Smatramo kako je posebno neprihvatljivo da se gradonačelniku Milanu Bandiću te bivšem predsjedniku uprave Zagrebačkog Holdinga Slobodanu Ljubičiću omogući obrana sa slobode. Radi se o najvišim gradskim dužnosnicima koji su si višemilijunskim jamčevinama kupili slobodu, a time i mogućnost pritiska na preostale svjedoke.

Uskokove optužnice ih zasad terete za višemilijunsku štetu koju su nanijeli gradu Zagrebu, a kako vidimo, istraga se sve više širi i pitanje je do kojih će se iznosa tu doći. Ako su mogli biti toliko korumpirani, pokvareni i bezobrazni prema nama građanima svih ovih godina, onda im je mjesto u pritvoru, a ne na slobodi', stoji na Facebook stranici te grupe.

Nakon što je u 16 sati završilo ročište u kojem je potvrđeno da svi okrivljenici osim Branka Mihaljevića koji će na slobodu nešto kasnije jer je za jamčevinu ponudio nekretnine, izlaze iz pritvora.

Informaciju da je Bandić ipak uplatio 15 milijuna kuna u gotovini potvrdili su odvjetnici drugih okrivljenika jer Bandićevi odvjetnici, Krešimir Krsnik i Marijan Hanžeković ,ponovno nisu uopće htjeli komunicirati s medijima koje je posebno zanimalo kako je u kratkom oku Bandić prikupio toliki novac. Večernji list neslužbeno doznaje da je Bandićev odvjetnik Hanžeković dignuo kratkoročni kredit na 15 milijuna kuna.

Nakon što sudac istrage napiše rješenje, Bandić i ostali okrivljenici vratiti će se u Remetinec kako bi se razdužili i spakirali stvarinakon čega mogu na slobodu. Za većinu okrivljenika sudac je izrekao zabrana prilaska svjedocima tj. zabranu uspostavljanja i održavanja veze sa svjedocima, no u slučaju Bandića i Vidoja Buluma određena je i zabrana obavljanja službenih dužnosti.

Bulumov odvjetnik Tihomir Rubeša novinarima je rekao kako njemu i njegovom klijentu još uvijek nije jasno na koji način bi trebali provodit mjeru zabrane obavljanja dužnosti no da će za početak njegov klijent potpuno izbjegavati radno mjesto kako se ne bi doveo u neugodnu situaciju. Upitan je li Bulumu bilo teško sakupiti 300 tisuća kuna jamčevine, Rubeša je rekao: 'Naravno da je bilo teško, ne znam kako su to učinili ostali okrivljenici, ne znam ni kako je to uspio i moj klijent. Ja sam javio njegovoj obitelji i oni su taj novac uplatili'.

Podsjetimo, do ranog poslijepodneva govorilo se kako će Bandić za jamčevinu založiti nekretnine svojih prijatelja. Očito mu se žuri na slobodu jer je iznenadno ponudio uplatu u gotovini, jer bi proces puštanja na slobodu u slučaju da su založene nekretnine potrajao dulje.

Glasnogovornik suda Krešimir Devčić novinarima je potvrdio da je izvanraspravno vijeće odbilo žalbe USKOK-a i omogućilo Bandiću i ostalim okrivljenicima da izađu iz Remetinca čim uplate jamčevine koje, odredilo je izvanraspravno vijeće, moraju biti izražene isključivo u gotovini.

Okrivljenici koji su uplatili novac danas će pred sucem obećati da neće utjecati na svjedoke i nakon toga mogu odmah izaći na slobodu.

Devčić objašnjava da okrivljenici, u slučaju da nemaju gotov novac, ipak mogu zatražiti od suda da se jamstva polože i u nekretninama, ali u vrijednosti koju je odredio sudac. Podsjetimo, Bandiću je određena jamčevina od 15 milijuna kuna koju je namjeravao položiti hipotekama na nekretnine svojih prijatelja. Mihaljeviću je jamstvo određeno u iznosu od sedam milijuna kuna.

Bandić na slobodi neće smjeti kontaktirati sa svjedocima niti obavljati dužnost gradonačelnika. Kako će se te mjere opreza provoditi u praksi i tko će to kontrolirati, ni sudu nije sasvim jasno. 'Mjere bi trebalo provoditi tijelo koje vrši nadzor sukladno posebnom propisu. A koje je to tijelo...? Ono nije određeno zakonom. Tu se moraju smisleno tumačiti odredbe iz Zakona o kaznenom postupku, iz Statuta Grada Zagreba i Zakona o lokalnoj samoupravi. Imamo pravnu prazninu koju moramo popuniti da bi mjere opreza bile i provedive', rekao je Devčić.

Sudac istrage neće dodatno definirati kako se provode mjere opreza za Bandića i ostale kad izađu na slobodu jer to nikada nije ni radio, kaže Devčić: 'To su stvari koje su podnormirane i u toj situaciji se treba krenuti putem jednog šireg, smislenog tumačenja zakona.'

Jamčevina za drugooptuženog Slobodana Ljubičića iznosi pet milijuna kuna. Taj je iznos, potvrdio je odvjetnik Veljko Miljević, već uplaćen na račun suda. Inače, izvanraspravno vijeće danas je za njega i Ivana Tolića (uplatio jamstvo u iznosu od 700 tisuća kuna) ukinulo obrazloženje da se istražni zatvor određuje po osnovi ponavljanja kaznenog djela jer su obojica dala ostavke na svoje pozicije u upravi Zagrebačkog holdinga. Utemeljenje za istražni zatvor ipak ostaje po osnovi mogućeg utjecaja na svjedoke. Dakle, ako na slobodi pod jamčevinom budu utjecali na svjedoke, oduzet će im se uplaćeno jamstvo i vratit će se u zatvor do kraja istrage.

Okrivljenici su s odvjetnicima došli na Županijski sud već u 13 sati kako bi preuzeli rješenja o jamčevinamaOni koji su uplatili jamstva obećat će da neće bježati i utjecati na istragu kako bi što prije napustili Remetinec.