'SRAMOTNO PRIOPĆENJE'

Josipović žestoko odgovorio na Šešeljevu provokaciju

18.11.2014 u 16:57

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović objavio je u utorak na svom profilu na Twitteru fotografiju na kojoj je zajedno u vukovarskoj Koloni sjećanja sa svojim predsjedničkim protukandidatom Milanom Kujundžićem. Na Twitteru je i žestoko odgovorio na provokaciju Vojislava Šešelja

'Danas smo jedinstveni, danas nije dan za podjele', napisao je Josipović uz fotografiju na kojoj se vidi susret dvojice kandidata u prijateljskom raspoloženju.


U Vukovaru je u utorak dostojanstveno i bez izgreda obilježen Dan sjećanja iako je na početku programa izgledalo da će ponovno doći do podjela.

Sramotna provokacija došla je pak od Vojislava Šešelja, a on je hrvatskim medijima poslao pismo u kojem čestita 'oslobođenje srpskog Vukovara od ustaških paravojnih jedinica'.

Na to je žestoko odgovorio predsjednik Josipović.

'Nakon sramotnog priopćenja na Dan sjećanja na žrtve Vukovara Šešelja treba vratiti u Haag', napisao je Josipović na svom profilu na Twitteru.


Podsjetimo, Josipović je već jučer reagirao na ranije Šešeljeve izjave te je napisao pismo predsjedniku Haškog suda Theodoru Meronu u kojemu, među ostalim, navodi da su slučajevi Vojislava Šešelja i Slobodana Miloševića, koje je Haški sud optužio za ratne zločine, ali nije i dovršio suđenja, poraz pravde i međunarodnog prava te da građani gube povjerenje u međunarodno sudovanje.

Šešelj ponovno govori mržnjom i svojim izjavama i govorima obnavlja ideologiju koja je bila ishodište rata na području bivše Jugoslavije, ideologiju koja je iza sebe ostavila brojne zločine, smrt, razaranja i neizmjernu patnju, naveo je Josipović u pismu.

Istaknuo je kako Šešeljevo ponašanje 'destruktivno' djeluje na sam kazneni postupak koji se vodi u Den Haagu, unosi strah među ljude, posebno žrtve i svjedoke, te dezavuira samu ideju međunarodne pravde.

Na svom profilu na Twitteru na najnoviji Šešeljev ispad reagirala je i bivša premijerka Jadranka Kosor složivši se s Josipovićem da se Šešelja pod hitno mora vratiti u Haag.

Reagirao je i laburist Dragutin Lesar.


Zbog sve češćih Šešeljevih provokacija reagirali su i hrvatski europarlamentarci Andrej Plenković i Tonino Picula. Njih dvojica lobiraju da se donese hitna rezolucija Europskog parlamenta o postupanju Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu i puštanju na slobodu Vojislava Šešelja, javlja Večernji list.

Plenković smatra da zbivanja vezana uz Šešeljevo puštanje iz pritvora iziskuju jasnu osudu i stav Bruxellesa, a i Hrvatska je dužna reagirati na njegove izjave i postupke. Plenković kaže da Šešeljevo puštanje unosi nestabilnost i u Srbiji te na prostoru regije.

Vučić: Izjave iz Hrvatske o Šešelju su dnevna politika

Srpski premijer Aleksandar Vučić ocijenio je u utorak izjave hrvatskih dužnosnika o povratku haškog optuženika i vođe Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja u Srbiju kao proizvod dnevne politike i najavio da će Srbija nastaviti put eurointegracija, ali i zadržati dobre odnose s Rusijom.

Na pitanje da prokomentira poruke iz Hrvatske kako dolazak Vojislava Šešelja može ugroziti put Srbije u EU i stabilnost u regiji, Vučić je kratko odgovorio: 'Ne miješam se u dnevnopolitičke stvari... Srbija je na putu ka Europskoj uniji i Srbija će zadržati dobre i prijateljske odnose s Ruskom Federacijom i točka.'

Srbijanski elektronički mediji prenijeli su prethodnih dana izjave hrvatskih dužnosnika, među kojima i ministra pravosuđa Orsata Miljenića da će 'Hrvatska uvjetovati napredovanje Srbije u pregovorima s EU-om novim optužnicama i suđenjima za ratne zločine, kao i da kažnjavanje odgovornih za ratne zločine mora ići do najvišeg vrha'.

Također, prenesena je i poruka hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić da Hrvatska 'neće postavljati nikakve dodatne uvjete Srbiji na njenom putu ka EU', a nakon tih izjava reagirao je predsjednik koalicije izbjegličkih udruga u Srbiji Miodrag Linta ocijenivši da izjava Vesne Pusić nije iskrena jer nije osudila prethodnu izjavu Miljenića.

On je podsjetio da je riječ o aneksu 'koji jamči povratak imovinskih i brojnih drugih prava prognanih Srba u Hrvatskoj' i ocijenio da će 'uvjetovanje Hrvatske služiti i tome da spriječi kažnjavanje odgovornih za brojne zločine nad Srbima'.