MITO ZA PLASMAN LIJEKOVA

Slučaj Farmal/Hipokrat - 364 liječnika, ljekarnika i posrednika te tvrtka Farmal

24.11.2014 u 07:00

Bionic
Reading

U slučaju Farmal/Hipokrat podignuta je 2013. najveća optužnica u povijesti hrvatskog pravosuđa. Optužene su 364 osobe - liječnici, ljekarnici, posrednici te tvrtka Farmal. Tereti ih se za više kaznenih djela, među kojima su udruživanje radi počinjenja kaznenih djela, primanje i davanje mita, zloporaba položaja i ovlasti te poticanje na zloporabu položaja i ovlasti

USKOK tereti šefove Farmala na čelu s predsjednikom Uprave Draženom Dedijem da su organizirano podmićivali liječnike opće prakse širom Hrvatske, kao i manji broj ljekarnika, kako bi osigurali što bolju prodaju svojih lijekova. Ekipa iz Farmala liječnike je najčešće podmićivala određenim novčanim nagradama te bonovima za trgovine. Neki liječnici imali su tako osigurane dodatne redovite mjesečne 'prihode', čija je visina ovisila o tome koliko su propisivali Farmalovih lijekova. Pojedini 'vredniji' liječnici navodno su znali primati i po 10.000 kuna mjesečno.

Istraga u slučaju Farmal/Hipokrat počela je 2012. masovnim uhićenjima liječnika i ljekarnika diljem zemlje, no od svih uhićenih i obuhvaćenih istragom u pritvoru su završili samo predsjednik Uprave Farmala Dedi i osmero njegovih najbližih suradnika.

U lipnju ove godine održana su četiri raspravna dana zaredom, a svakog dana saslušano je oko 40 okrivljenika, mahom liječnika opće prakse. Doneseno je preko 160 osuđujućih presuda pa se broj okrivljenika u aferi Farmal smanjio s početnih 364 na njih oko 200. Naime više od dvije trećine optuženika u ovom predmetu već je priznalo krivnju i sklopilo nagodbe s USKOK-om.

Zbog nagodbi se očekuje da će broj optuženika prije ulaska u fazu suđenja pasti na ispod sto.