4,5 MILIJUNA KUNA

Afera Mercator - Ivan Čehok i Miljenko Ptiček

21.11.2014 u 17:25

Bionic
Reading

Varaždinski gradonačelnik, HSLS-ovac Ivan Čehok pritvoren je 2011, a na privremenu slobodu izišao je uz jamčevinu od 2,6 milijuna kuna. Optužnica za aferu Mercator potvrđena mu je početkom 2013, a u njoj ga se tereti da je s bivšim direktorom varaždinske komunalne tvrtke Parkovi Miljenkom Ptičekom sklopio ugovor štetan za Grad Varaždin. Riječ je o ugovoru o zamjeni zemljišta iz 2006, kojim je Grad Varaždin oštećen za gotovo 4,5 milijuna kuna

Grad je Parkovima predao vrijedno zemljište u blizini varaždinskog groblja u širem centru grada, a zauzvrat su Parkovi predali Gradu zemljište u šumi Jelačićki uz Dravu.

Parkovi su bili nositelj prava korištenja na tu šumu te su se odrekli zakonskog prava unošenja zemljišta u temeljni kapital društva. Prema medijskim napisima, Parkovi su Gradu 'dali' zemljište koje je ionako trebalo biti u vlasništvu Grada Varaždina. Dobiveno zemljište kraj groblja Parkovi su kasnije prodali za izgradnju Mercatorovog centra za spomenutih 4,5 milijuna kuna.

Suđenje se treba odvijati u Koprivnici, ali još uvijek nije počelo. U međuvremenu traje suđenje Ptičeku u Varaždinu, a tereti ga se da je, kao odgovorna osoba, dvije gradske tvrtke oštetio za oko milijun kuna. Na tom suđenju Čehok se pojavljuje kao svjedok. Ptičeka se, između ostalog, tereti i za to da su djelatnici Parkova brali grožđe u njegovu vinogradu, ali i da je s drugim osobama u privatnom aranžmanu jeo i pio na račun Parkova u restoranu Aquacity.