70 MILIJUNA KUNA

Afera Fimi media - Ivo Sanader, HDZ...

24.11.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Optužnica u slučaju Fimi media podignuta je u prosincu 2011., a u njoj se, osim Ive Sanadera, teretilo i HDZ, tvrtku Fimi media te Marina Barišića, Nevenku Jurak, Branu Pavošević i Ratka Mačeka da su iz državnih tvrtaka isisali 70 milijuna kuna. Proglašeni su krivima za udruživanje sa svrhom počinjenja kaznenog djela i zlouporabu položaja i ovlasti. Nepravomoćna presuda donesena je u ožujku 2014., a njome su svi proglašeni krivi, s tim da se, za razliku od ostalih, Maček izvukao samo s uvjetom kaznom

Ivo Sanader osuđen je na jedinstvenu kaznu od devet godina zatvora, u kaznu će mu biti uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru. Ako vrhovni sud potvrdi presudu, Sanaderu i članovima njegove obitelji bit će oduzeta imovina stečena kaznenim djelima, a osim novca koji se nalazi na računima na ime Ive i Mirjane Sanader, njihovih kćeri Petre i Brune te roditelja Sanaderove supruge, obitelji Sanader oduzimaju se i umjetnička djela koja su pronađena u njegovim kućama.

Mladen Barišić osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine. Ratko Maček osuđen je na godinu dana uvjetno, uz rok kušnje od četiri godine. Branka Pavošević dobila je 18 mjeseci zatvora. Nevenka Jurak osuđena je na dvije godine zatvora te joj je također oduzet novac koji je protupravno stekla.

HDZ je zbog afere Fimi media kažnjen globom od pet milijuna kuna. Također, od HDZ-a se oduzima iznos koji je Sanaderova stranka protupravno stekla. HDZ će ostati bez dva milijuna kuna i 300 tisuća eura koji su oduzeti od Branka Bačića, oduzima se novac koji su uplatili na račun BMW-a, a u državni je proračun HDZ dužan uplatiti dodatnih 17 milijuna kuna!

Protupravno stečena imovinska korist od 11 milijuna kuna oduzima se i društvu Fimi media, koje se presudom također ukida.

Pravomoćnu presudu slučaj Fimi media čeka na Vrhovnom sudu. Slučaj 70.000 stranica, 120 tomova, stotine svjedoka.