3,6 MILIJUNA KUNA I 10 MILIJUNA EURA

Slučajevi Ina - MOL i Hypo - Ivo Sanader

24.11.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Ivo Sanader uhićen je u Austriji prosincu 2010., izručen Hrvatskoj u srpnju 2011. i od uhićenja u Austriji neprekidno boravi u Remetinečkom pritvoru. Optužnica za aferu Ina - MOL podignuta je krajem rujna 2011., a optužnica za ratno profiterstvo u slučaju Hypo krajem kolovoza 2011. U slučaju Hypo teretilo ga se za štetu od 3,6 milijuna kuna, a u slučaju Ina - MOL teretilo ga se za uzimanje 10 milijuna eura mita

Prema optužnici toliko je iznosila provizija koju je Sanader primio dok je od ljeta 1994. do jeseni 1995. kao zamjenik ministra vanjskih poslova s predstavnicima Hypo Banka pregovarao o kreditu koji Hrvatska treba uzeti kako bi kupila zgrade veleposlanstva po svijetu.

U slučaju Ina - MOL teretilo ga se za uzimanje 10 milijuna eura mita kako bi MOL-u prepustio upravljačka prava nad Inom iako MOL na to nije imao pravo.

U studenom 2012., Županijski sud osudio ga je na jedinstvenu kaznu zatvora od deset godina u slučajevima Ina - MOL i Hypo (3,5 godine zatvora za Hypo i 7,5 godina za Ina - MOL). Presuđeno je i da, u roku od 15 dana nakon pravomoćnosti presude, mora vratiti protupravno stečenu imovinsku korist od 3,6 milijuna kuna. Sanader se žalio Vrhovnom sudu koji je tu je presudu potvrdio u lipnju 2014. dosudivši mu na kraju za ova dva slučaja jedinstvenu kaznu od 8,5 godina zatvora.

Krunski svjedok iz slučaja Ina - MOL Robert Ježić u Državni proračun morao je uplatiti pet milijuna eura. To se do danas nije dogodilo, baš kao što ni Sanader nije platio svoju kaznu.