AFERA HAC - REMORKER

USKOK pokrenuo istragu protiv HDZ-ovog Božidara Kalmete!

Bionic
Reading

Kako je tportal.hr pisao prije mjesec dana, USKOK je proteklih mjeseci intenzivno radio na provjeri zadarskog gradonačelnika, HDZ-ovog bivšeg ministra prometa Božidara Kalmete. Taj posao danas je okončan pokretanjem službene istrage protiv Kalmete u aferi HAC čija istraga traje još od 2013. godine

USKOK od studenog 2013. provodi istragu protiv osmorice osumnjičenih u aferi HAC, a tek danas tu istragu i službeno širi na potpredsjednika HDZ-aBožidara Kalmetu.Tportal.hr je prije mjesec dana najavio da su predistražne radnje protiv Kalmete u završnici te da se očekuje i službena istraga što znači da USKOK ima osnovane sumnje da je bivši ministar u svom mandatu počinio kriminal.

USKOK sumnja da je Kalmeta s dvojicom svojih suradnika iz ministarstva Zdravkom Livakovićem i Milivojem Mikulićem te čelnicima Hrvatskih autocesta (HAC) Josipom Sapunarom i Stjepkom Bobanom iz tog javnog poduzeća izvukao najmanje 30 milijuna kuna, od kojih su, po sumnjama tužiteljstva, međusobno podijelili najmanje 24,5 milijuna kuna.

Tužitelji za Kalmetu nisu tražili istražni zatvor jer, kako doznajemo, za to nemaju osnove. Naime, ispitali su sve svjedoke na koje bi Kalmeta mogao utjecati, a kako više nije ministar prometa nego zadarski gradonačelnik nema opasnosti ni da će Kalmeta ponoviti kazneno djelo.

ZA ŠTO SE KALMETA SUMNJIČI?

Istraga je, prema priopćenju USKOK-a, proširena na osnovane sumnje na počinjenje sljedećih kaznenih djela: udruživanja za počinjenje kaznenih djela, kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti, kaznenog djela protuzakonitog posredovanja, četiri kaznena djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te tri kaznena djela poticanja na primanje mita

Stanić: Očekujem da se pozabave i drugim poduzećima njegovog resora

Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata kaže za tportal kako nakon pokretanja istrage protiv Božidara Kalmete očekuje istragu poslovanja svih poduzeća koja su bila u resoru Kalmetinog ministarstva jer smatra da nekadašnji ministar, danas zadarski gradonačelnik nije oštetio samo HAC Stanić, koji je jedan od prvih progovorio o isisavanju novca iz HAC-a nije zadovoljan što se na pokretanje istrage čekalo tek kraj 2014.

'DORH ima ritam za kojeg smatram da nije opravdan. Očekujem da se istraži kompletno poslovanje svih poduzeća u njegovom resoru', kaže Stanić. Napominje da 2013. podnio kaznenu prijavu protiv Kalmete zbog sumnji da je organizirao i rukovodio zločinačkom organizacijom koja je isisavala novac iz cestogradnje. Smatra da je Kalmeta trebao biti ranije uhićen; onda kada su uhićeni i ostali protiv kojih je pokrenuta istraga u ovom slučaju.

'Meni nije ništa neobično jer kod nas je za kaznene procese potrebna politička volja. On je javno preko izjava u medijima slao prijetnje tada pritvorenima da šute', kaže Stanić. Poručuje da je bitno da se u HAC vrati sav novac koji je opljačkan, a prema istrazi to je oko 30 milijuna kuna.


Istražitelji tvrde da su HAC-ovi podizvođači na račun češke tvrtke Remorker u vlasništvu Igora Premilovca uplatili najmanje 30 milijuna kuna kako bi ih HAC angažirao na izvođenju radova te im osigurao povoljniji položaj u naplati potraživanja.

Prema ranijim Uskokovim tvrdnjama, Premilovac je u inozemstvu podizao gotovinu i najmanje 5,5 milijuna kuna zadržao, a barem 24,5 milijuna kuna predao Sapunaru koji je novac navodno podijelio s Kalmetom, Livakoviće, Mikulićem i Bobanom.

Na isti je način Premilovac navodno poslovao i s Hrvatskom gospodarskom komorom s čijeg je računa preko njegove tvrtke navodno izvučeno preko 30 milijuna kuna, a u tom kraku istrage glavni je osumnjičenik  dugogodišnji predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević.

Sve osumnjičene tereti se za udruživanje za počinjenje kaznenih djela, zlouporabu položaja i ovlasti te primanje i davanje mita.

HDZ-OVCI BEZ KOMENTARA

Nakon objave vijesti o istrazi protiv potpredsjednika HDZ-a Kalmete, pokušali smo kontaktirati njegove kolege iz stranke koji su očito preuzeli zavjet šutnje. Za sada nam se javio samo Gordan Jandroković i rekao: 'Nemam komentara, nisam pratio što se događa'.

Slaveći izbornu pobjedu Ivana Žinića, novog sisačko-moslavačkog župana koncem listopada ove godine, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko dao je znakovitu izjavu koja mu današnjim događajem pada u vodu: 'HDZ danas radi pod geslom domoljublje natrag u stranku, a kriminal i korupcija - van. To smo i napravili i to hrvatski narod prepoznaje...'