TEŠKA BORBA RADNIKA SALONITA

I dijabetičar štrajka glađu

16.09.2009 u 15:24

Bionic
Reading

Danas je drugi dan štrajka glađu radnika vranjičkog Salonita. Grupi od sedam radnika danas su se pridružili i radnici koji su jučer bili na centralnom skupu sindikalaca u Zagrebu

Štrajkaše propale tvornice azbesta posjetio je danas u podne i splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader. Između ostalog, župan je pokušao nagovoriti jednog radnika Salonita da prekine štrajk glađu. Riječ je o razvojačenom branitelju koji je i teški dijabetičar, pa je sudjelovanjem u prosvjednom gladovanju ugrozio svoj život. Na nagovore kolega i župana odgovorio je negativno te je izjavio da ostaje do kraja, kao što je nekada ostao do kraja na čuki u Domovinskom ratu.

Sindikalist Jozo Marić pridružio se štrajkašima

Povjerenik HUS-a Jozo Marić, koji se pridružio štrajkašima u njihovom prosvjedu, izvijestio je Antu Sanadera o stavovima štrajkaša i razlozima njihova očajničkog čina. Župan je saslušao i druge predstavnike radnika i štrajkaše glađu te je obećao prije svega svu potrebnu medicinsku pomoć za trajanja protesta, ali i odlučnu političku akciju u cilju rješenja problema radnika.

Ante Sanader ne vidi u čemu je zapravo problem i zašto radnici ne nastave sanaciju kada je Fond osigurao novac za drugu fazu tog važnog posla. Radnici inzistiraju da u Salonit dođu četiri resorna ministra kojih se tiče ovaj slučaj, misleći pritom prije svih na ministra pravosuđa Ivana Šimonovića, ali i premijerku Jadranku Kosor

Županu je, premda nije pravnik, jasna situacija o kojoj je riječ i ponudio je da se pridruži štrajkašima ako bi im to ikako pomoglo u rješenju, što su radnici naravno odbili. U tom otvorenom dijalogu otvorila se prava crna rupa hrvatskog moralnog ponora i bilo je tu svega, od odbjeglog vlasnika Salonita Joze Ćurkovića koji obnavlja vilu u Lovranu, do uloge pravosuđa u tom slučaju i pitanja egzistencije, spominjanja lažnih branitelja i posvemašnje nezainteresiranosti političkih i duhovnih vođa za tešku radničku sudbinu.

Na kraju je Ante Sanader još jednom pokušao odgovoriti teškog dijabetičara od daljnjeg ugrožavanja vlastitog zdravlja i života, ali bez uspjeha.