TRZAVICE IZMEĐU SDSS-A I VLADE

Pupovac pobjesnio zbog suđenja za ratne zločine

14.11.2014 u 13:41

Bionic
Reading

Zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac oštro se danas u Hrvatskom saboru usprotivio amandmanu na prijedlog izmjena Zakona o kaznenom postupku (ZKP) kojim Vlada namjerava olakšati suđenje u odsutnosti, poručivši da će takav amandman stvoriti razdor između njegove stranke i Vlade

Vlada je jučer podnijela amandman po kojem okrivljenik mora imati odvjetnika već od donošenja rješenja o provođenju istrage, umjesto od dostave tog rješenja i obrazložila da će se tako olakšati postupanje u slučajevima kada okrivljenik nije dostupan tijelima kaznenog progona, prije svega u suđenjima za ratne zločine.

'Da nemate ovaj amandman, mi bismo zakon podržali. Budući da ga imate, mi ga nećemo podržati, i ne samo da ga nećemo podržati, nego ćemo imati ozbiljnu političku frikciju između nas i Vlade, zbog toga što od ovoga koristi nema nikakve, samo političke štete', poručio je Pupovac.

Ocijenio je da je Vlada amandman jučer podnijela pod 'neobičnim okolnostima'. 'Ne želim vjerovati da su te okolnosti političke, a niti želim vjerovati da su parapolitičke, ali s obzirom na brzinu i činjenicu da nisu napravljene adekvatne pripreme, bojim se da nije riječ o pravosuđu nego o politici', kazao je Pupovac.

Tumači da se od suđenja u odsutnosti odustalo na temelju mišljenja Vrhovnog suda i Europske komisije, zbog brojnih zlouporaba tog instituta, a uvjeren je da bi prihvaćanje Vladina amandmana značilo kršenje Ugovora s EU.

'Presude u odsutnosti služile su za to da se zastraši ljude, da se ne vraćaju oni koji su u izbjeglištvu, jer nitko nije znao je li pod istragom, je li presuđen u odsutnosti. Kao posljedicu toga imate ovako slab povratak', ustvrdio je Pupovac.

Ministra pravosuđa Orsata Miljenića upitao je zašto hrvatsko pravosuđe ne procesuira zločine koji su nedvojbeno počinjeni, upitavši što je sa zaštitom svjedoka zločina u Gruborima.

'Jesu li i ti nedostupni pa je potrebno da mijenjate ovim amandmanom da biste ih sankcionirali u odsutnosti ili naše pravosuđe ne radi svoj posao', upitao je Pupovac, na što mu je Miljenić uzvratio da Vlada ne može utjecati na rad pravosuđa.

'Vidite da se Vladu optužuje da politički utječe na ovaj ili onaj postupak, no to jednostavno nije istina. Kao što nije istina da smo sudjelovali u nekim aktualnim postupcima, nismo ni u ovima i ne smijemo i ne možemo utjecati. To od nas nitko ne može i ne smije tražiti i tu priča počinje i završava, što se tiče Vlade i utjecaja', poručio je Miljenić.

Naglasio je da je Vlada 'apsolutno na opredjeljenju da se svi moraju procesuirati, bez obzira tko je žrtva i tko je počinitelj i da se prema svima mora jednako postupati'.

Suglasan je da su primjeri zlouporabe suđenja u odsutnosti o kojima je Pupovac govorio nedopustivi, no naglasio je da je takvo suđenje moguće po važećem zakonu, a kao primjer je naveo suđenje protiv Aleksandra Vasiljevića i drugih optuženih za logore u Srbiji.

'Tamo gdje postoji kvalitetna optužnica, gdje postoje dokazi, ne vidim zašto ne bismo sudili u odsutnosti, u ratnim zločinima i u svakom drugom predmetu', rekao je Miljenić te naglasio da je donošenje amandmana kojim bi se olakšalo postupanje državnog odvjetništva zatražio sam DORH, prije više od 10 dana.