STIPENDIJE I KREDITI

Kako Split, Pula i Dubrovnika brinu o svojim studentima?

22.11.2014 u 12:03

Bionic
Reading

Vrste stipendija, uvjeti i iznosi koje hrvatski gradovi dodjeljuju svojim stipendistima vrlo su različiti, što ovisi i o ekonomskoj situaciji samih gradova, tradiciji, socijalnoj osjetljivosti, ali i inovativnosti. Kakva je situacija sa stipendijama provjerili, smo u tri grada na moru – Splitu, Dubrovniku i Puli. Jedna od posebnosti Pule je ta da stipendistima uvodi obvezu volontiranja, Split ima 'sportsku stipendiju' za svoje učenike i studente sportaše, a Dubrovnik između ostalog olakšava školovanje i kroz projekt kreditiranja, za što se mogu kandidirati i studenti poslijediplomskih studija

Grad Split i ove školske/akademske godine kani odobriti ukupno 20 učeničkih te 80 studentskih stipendija i pet naknada dijela troškova školarine studentima poslijediplomskih studija.

Stipendije su namijenjene učenicima i studentima osobitog uspjeha u školovanju pa će nakon okončanja raspisanog Natječaja broj stipendista Grada Splita po ovoj osnovi biti oko tristotinjak, za što se iz gradskog proračuna godišnje izdvaja oko tri milijuna kuna.

'Jedini uvjet za ostvarenje prava na stipendiju uspjeh u školovanju potencijalnih kandidata. Trenutačna potražnja za pojedinim zanimanjima na tržištu radne snage reflektira se na raspored broja stipendija (unutar onih 80), pa se za zanimanja za kojima postoji izraženija potreba planira veći broj stipendija. Isto tako za deficitarna zanimanja prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje predviđen je niži prosjek ocjena kao uvjet za ostvarenje prava na stipendiju u odnosu na zanimanja za kojima postoji manja potreba', kaže Marina Protić, pomoćnica pročelnice u Službi za odnose s javnošću Grada Splita.

Stipendije za srednjoškolce su 600 kuna, a za studente koji se školuju u Splitu iznose 800 kuna te 1.000 kuna za studente koji se školuju izvan Splita ili u inozemstvu.

Također, Grad Split dodjeljuje i 15 stipendija učenicima i studentima sportašima. Kandidati, uz izjavu o ne primanju stipendije po nekoj drugoj osnovi, prijavi prilažu potvrdu o članstvu u splitskoj sportskoj udruzi ili klubu i potvrdu Nacionalnog saveza o statusu u nacionalnoj selekciji u svojoj dobnoj kategoriji u olimpijskom sportu.

Stipendije se dodjeljuju bespovratno, uz izuzetak obveze vraćanja cjelokupnog primljenog iznosa u slučaju trajnog prekida studija ili gubitka statusa redovitog studenta te u slučaju kada davatelj stipendije utvrdi da je korisnik dao netočan podatak ili dokumente u postupku zaključivanja ugovora.

'Nakon završetka školovanja korisnik je dužan zaposliti se na području grada Splita najmanje onoliko vremena koliko je koristio stipendiju. Uvažavajući gospodarske prilike te teškoće u pronalaženju radnog mjesta, ako se naš stipendist nažalost ne može zaposliti, Grad ga oslobađa te obveze', kaže Protić.

Dubrovnik daje studentima i kredit

Grad Dubrovnik dodjeljuje četiri vrste stipendija: stipendije učenicima i studentima koji su sami stradalnici ili su djeca stradalnika Domovinskog rata, za učenike i studente iz obitelji slabijeg imovnog stanja, nadarenim studentima te učenicima i studentima koji se školuju za deficitarna zanimanja.

Dodjeljuju se 23 stipendije za nadarene studente u iznosu po 600 kuna, ukoliko studiraju u Dubrovniku, odnosno 1.200 kuna ako se školuju izvan Dubrovnika. Za deficitarna zanimanja medicinske sestre i kuhara, dodjeljuju se dvije učeničke stipendije u iznosu 320 kuna. Grad Dubrovnik dodjeljuje i osam stipendija studentima na školovanju u deficitarnim zanimanjima, u iznosu 640 ili 1.200 kuna ovisno o tome studiraju li doma ili izvan Dubrovnika.

'Stipendije se dodjeljuju na godinu dana, osim za djecu stradalnika Domovinskog rata koji pravo na stipendiju ostvaruju za ciklus školovanja. Svjedoci smo da se naši studenti nakon školovanja dobrim dijelom vraćaju u Dubrovnik, posebno liječnici, profesori, psiholozi, socijalni pedagozi i slične struke koje u Dubrovniku mogu naći posao, no Grad ih zbog jednogodišnjeg stipendiranja i trenutačne situacije na tržištu rada ne obvezuje na povratak', napominje Ružica Marković, viša savjetnica UO za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo.

Posebno zanimljiv nam se čini dubrovački model kreditiranja. Naime, studenti koji imaju prebivalište na području Grada Dubrovnika najmanje tri godine, mogu se prijaviti za dodjelu kredita za školovanje. Kredit je namjenski, za plaćanje troškova života ili školarine. Ovisno o mjestu školovanja, kredit može iznositi od 70 do 550 eura u kunskoj protuvrijednost za životne troškove pa do maksimalnih 20 tisuća eura za školarinu.

'Projekt kreditiranja školovanja nastavlja se, javni poziv za dodjelu kredita za školovanje otvoren je cijelu godinu. Uvjeti, kriteriji i postupak dodjele kredita za školovanje utvrđen je Pravilnikom o ostvarivanju prava na kredit za školovanje koji je objavljen u Službenom glasniku Grada Dubrovnika 6/10', Ružica Marković


Pula uvodi obvezu volontiranja

Grad Pula dodjeljuje stipendije nadarenim učenicima i to za deficitarna zanimanja, a od ove akademske godine stipendisti su obavezni i volontirati.

'U Natječaju za dodjelu stipendija u akademskoj godini 2014/2015. navedena su deficitarna zvanja koja su dobivena od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Pula, a ona su: doktor medicine, magistar edukacije matematike, magistar edukacije geografije, magistar edukacije fizike, magistar edukacije kemije i magistar edukacije informatike.

'Sukladno Pravilniku o dodjeli stipendija Grada Pule, broj stipendija koje će se dodijeliti u određenoj godini, kao i iznos stipendije određuje posebnom odlukom, a sukladno financijskim mogućnostima Grada', kaže Elvira Krizmanić Marjanović, pročelnica pulskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

Novost je to što su od ove godine studenti podnositelji zahtjeva za dodjelu stipendija Grada Pule u obvezi tijekom trajanja ugovora o korištenju stipendije realizirati 30 sati volonterskog rada u ustanovama i udrugama civilnog društva koje su u Gradu Puli prepoznate kao organizacije koje rade za opće dobro.

'Na taj način, želimo studentima dati mogućnost da volonterskim radom steknu dodatna iskustva koje mogu doprinijeti njihovom zapošljavanju, da stvore nove kontakte i u konačnici da svojim angažmanom pomognu zajednici u kojoj žive', zaključuje pročelnica Krizmanić Marjanović.