NOVINARI!!! POLITOLOZI!!!

'Vidi se iz aviona da u DIP-u ne mogu biti samo pravnici'

13.11.2014 u 11:43

Bionic
Reading

U okviru rasprave o izmjenama izbornog zakonodavstva, saborski zastupnici češljaju i prijedlog da se aktualni sastav Državnog izbornog povjerenstva, koji čine isključivo pravnici, obogati predstavnicima drugih profesija poput ekonomista, politologa i novinara koji bi mogli doprinijeti kvalitetnoj provedbi novih DIP-ovih ovlasti - između ostalih, nadzora financiranja stranaka i izbornih kampanja

U DIP-u, međutim, smatraju da 'neprestano neargumentirano inzistiranje na Državnom izbornom povjerenstvu kao multidisciplinarnom tijelu predstavlja ili potpuno nepoznavanje i nerazumijevanje funkcije i nadležnosti Povjerenstva... ili ukazuje da ovako koncipiran DIP, odnosno propisana stručna sprema, ne odgovara nekim partikularnim interesima, budući da svi drugi opravdani razlozi zbog kojih bi se neko državno tijelo trebalo transformirati, a u ovom slučaju je to Državno izborno povjerenstvo, otpadaju'.

Stoji to u 'mišljenju' kojim se DIP očitovao na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o DIP-u, koji je kompatibilan sa stajalištima GONG-a, a predložili su ga saborski zastupnici Gvozden Flego, Josip Kregar i Jadranka Kosor.

Zaprepaštenost u DIP-u

'Predlagatelji izmjena i dopuna Zakona očito su podlegli GONG-ovom dugogodišnjem neargumentiranom agitiranju te povjerovali da zaista postoje opravdani razlozi zbog kojih bi trebalo izvršiti izmjene u sastavu Državnog izbornog povjerenstva... kao dodatni argument da je Povjerenstvo dobilo nove nadležnosti temeljene na Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i i izborne promidžbe pa bi ga stoga trebalo dopuniti politolozima!!!, novinarima!!!, sociolozima!!! ili ekonomistima iako je evidentno da bi eventualno samo ekonomska struka mogla pripomoći u provedbi tog Zakona', stoji u dokumentu koji potpisuje potpredsjednica DIP-a Zdravka Ćufar Šarić.

Reagirala je Jadranka Kosor. 'Nije primjereno da DIP smatra da mi nismo pismeni ili dovoljno obrazovani pa da možemo podleći nečem što nam GONG nameće. To nije primjerena komunikacija sa Saborom. Institucija mora poštovati instituciju', napominje Kosor za tportal.

Bivša premijerka precizira da je izmjene i promjene Zakona o DIP-u predložila zbog kompleksnosti izbora i činjenice da 'DIP mora biti profesionaliziran i raditi u kontinuitetu, primjerice predlagati promjene cjelokupnog izbornog zakonodavstva'. Dodaje da su za to potrebna specifična znanja, unutar široke lepeze znanja.

U borbi za očuvanjem statusa quo u svojoj rezidenciji u Visokoj na Gornjem gradu, DIP je svoje mišljenje poslao Predstavništvu Europske komisije u Hrvatskoj, predsjednicima RH Ivi Josipoviću, Hrvatskog sabora Josipu Leki i Vlade Zoranu Milanoviću, klubovima saborskih zastupnika, kao i Peđi Grbinu, predsjedniku saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

Potonji Odbor na sjednici prošloga tjedna nije podržao predložene izmjene i dopune Zakona o DIP-u iako je istaknuo da je sadržaj DIP-ovog 'mišljenja' neprimjeren u pogledu konstatacije kako su zastupnici koji su podnijeli ovaj Prijedlog 'podlegli GONG-ovom agitiranju'. U raspravi je, inače, istaknuto da nema potrebe za promjenama u DIP-u jer je to tijelo profesionalno i učinkovito u svom radu i da na najbolji mogući način obavlja poslove iz svog djelokruga utvrđenog važećim zakonom.

'Tražimo minimalne promjene'

Dragan Zelić, izvršni direktor GONG-a, smatra da resorni saborski Odbor nije u potpunosti shvatio prijedloge. 'Mislili su da se tu radi o potpuno novoj koncepciji DIP-a prema kojoj stranke više ne bi predlagale članove DIP-a. Mi tražimo minimalne promjene – zadržavanje postojećeg modela uz uključivanje drugih struka. Bilo koji budući sastav DIP-a ne smije zaboraviti svoje nadležnosti prema zakonu i mora ih sve obavljati, a dosad je DIP propustio kvalitetno se baviti svim stvarima koje su mu u nadležnosti.'

Na ocjenu DIP-a da iza prijedloga o uvođenju drugih struka ne stoje nikakve stručne analize ili provedena istraživanja, Zelić odgovara da je to smiješan prigovor. Podsjeća da je DIP kao stalno tijelo ustrojen upravo na inicijativu GONG-a i već te 2007. GONG je predlagao da u njegovom sastavu budu i druge struke.

'Provedba izbora nije samo donošenje pravničkih odluka na prigovore. Izbori su kompleksnija stvar koja uključuje i kontinuiranu edukaciju birača, posebnu brigu o mladim biračima koji prvi put glasuju, koordinaciju i edukaciju drugih tijela koja su uključena u izborni proces, predlaganje unapređenja izbornog zakonodavstva, praćenje pravilnosti medijske promidžbe itd.

Mogu li sve te poslove, uključujući nadzor nad financiranjem stranaka i izbornih kampanja, obavljati isključivo pravnici? Preporuka je Venecijanske komisije ta da u tijelima poput DIP-a trebaju biti zastupljene i druge struke, a GONG-ov je prijedlog da pravnici mogu biti većina, ali mogu biti i druge struke. Svi oni, bez obzira na to tko ondje bio, moraju se držati zakona i propisa i određenih demokratskih standarda međunarodnih organizacija koje prate izbore', rekao je Zelić dodajući da svaka odluka DIP-a podliježe kontroli Ustavnog suda, ali imajući na umu sve DIP-ove poslove, 'vidi se iz aviona da to ne mogu samo pravnici'.

OESS: DIP valja profesionalizirati

U konačnom izvješću o promatranju predsjedničkih izbora 2009/2010., Ured za demokratske institucije i ljudska prava pri OESS-u izvijestio je, između ostalog, da se većina sugovornika, uključujući i članove DIP-a, slaže da bi svi članovi DIP-a trebali biti stalno zaposleni profesionalni djelatnici na punom radnom vremenu, kako je originalno i bilo predviđeno Zakonom iz 2006. Zakon propisuje da članovi DIP-a moraju biti pravnici s barem 10 godina radnog iskustva, a promjenama iz 2007. sastav DIP-a proširen je na devet članova. Predsjednik Vrhovnog suda je prema službenoj dužnosti predsjednik DIP-a, dva potpredsjednika suci su istog suda, dok druga dva potpredsjednika i četiri člana bira Sabor na prijedlog Vlade i oporbenih stanaka na mandat od osam godina.