AKCIJA AGRAM

Lovrić cijeli dan proveo s PNUSKOK-om

13.11.2014 u 17:06

Pretres kuće Ivice Lovrića

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Bionic
Reading

Ivici Lovriću, pročelniku zagrebačkog gradskog Ureda za obrazovanje, sport i kulturu, jutros su na vrata pozvonili djelatnici PNUSKOK-a. Lovrić je jedan od najbližih suradnika Milana Bandića koji je ostao neokrznut u prvom valu uhićenja u sklopu akcije Agram

Djelatnici PNUSKOK-a čitavo jutro 'češljaju' njegov ured u Ilici u koji su ga doveli nešto iza podneva, na bočni ulaz iz Gundulićeve ulice nakon što su s njim obavili pretres kuće u Sesvetama. Prema posljednjim informacijama, djelatnici PNUSKOK-a odveli su Lovrića iz Ilice. Večernji list piše da su iznijeli tek nekoliko stvari, a Lovrić je pozdravio okupljene novinare ne želeći komentirati zbog čega su mu pretresali stan.

Uz njega je bio odvjetnik Krsnik, a on također nije želio otkriti razloge privođenja.

'Slabo stoje tamo; sve je to limunada', bilo je jedino što je prokomentirao Krsnik.

O razlozima posjeta Lovriću zasada se samo nagađa, a riječ je o pročelniku koji je bio predsjednik Cibone, kluba oko kojeg se posljednjih godina povlače repovi.

Predsjednik Cibone Aco Petrović, na naš upit je li policija u četvrtak posjetila urede ovog kluba, kaže da o tome ne zna ništa. Domagoj Čavlović, direktor KK Cibone kazao je iza 14 sati za tportal kako istražitelji danas nisu bili u prostorijama kluba.

'Danas iz PNUSKOK-a nitko nije bio u klubu, ali mogu vam potvrditi kako je u zadnjih mjesec dana su bili nekoliko puta i dobili su svu traženu dokumentaciju. To je sve što mogu reći na tu temu', rekao je Čavlović

Iako je politika uvijek bila prisutna u Ciboni, kao politički komesar u klub je 2006. došao Ivo Jelušić (SDP) preuzevši mjesto predsjednika i postavši tako namjesnik Milana Bandića. S njegovim dolaskom pomalo je marginaliziran dotad nedodirljiv direktor Bože Miličević, a njega će se konačno detronizirati u jesen 2008, kada je izmijenjen klupski statut.

Godinu kasnije Bandić je samostalno krenuo na izbore i izašao iz SDP-a, a Jelušić je u ožujku 2010. podnio ostavku na mjesto predsjednika. Klub je tada, prema njegovim riječima, bio u minusu od 60 milijuna kuna. Za njegova mandata trebao ga je preuzeti Emil Tedeschi, ali struje u klubu to nisu dopuštale, a kada je vidio što se događa, vlasnik Atlantic grupe odlučio se za projekt Cedevite, što se pokazalo odličnim potezom.

Na mjesto direktora u Ciboni došao je potom proslavljeni košarkaš Andro Knego, no otišao je samo nakon devet mjeseci prozvavši Bandića kao glavnog krivca jer nije ispunio obećanja i sanirao klub koji je doveden na rub propasti. Dan poslije njega, nakon što je Ciboni nakratko bila isključena struja, ostavku je dao i predsjednik kluba Vlatko Previšić.

Zatim je predsjednik Cibone postao Ivica Lovrić, a direktorsku poziciju preuzeo je Zdenko Antunović, još jedan od uhićenih u akciji Agram i još uvijek u pritvoru. Cibonini kreditni dugovi u iznosu od 25,6 milijuna kuna s kamatama 28,6 milijuna postaju gradski u šest rata kroz tri godine, a Grad se zauzvrat uknjižio na njene nekretnine čija je vrijednost procijenjena na 43,4 milijuna kuna. U ljeto 2013. Antunović je otišao s mjesta direktora i Lovrić postaje jedini gazda.

Klub je došao na rub stečaja unatoč izdašnoj pomoći iz gradske blagajne, a na sjednici 31. svibnja 2014. gradski zastupnici na sjednici Gradske skupštine izglasali su odluku o pomoći u sanaciji kluba u iznosu od 43 milijuna kuna.

U srpnju 2014. Darinko Kosor, predsjednik Skupštine Grada Zagreba, sazvao je konferenciju za novinare na kojoj je od Lovrićeva ureda tražio hitnu provjeru bilanci, dostavu podataka o stvarnom dugu Cibone te o članstvu i skupštini udruge.

'Cibona je u fokusu našeg interesa, za to imamo 43 milijuna razloga. Istina se mora razotkriti u cijelosti i svi koji su odgovorni trebaju odgovarati. Treba se utvrditi kako su nastali dugovi od 100 milijuna kuna! Stečaj u ovom trenutku nije rješenje jer bi to značilo zatiranje tragova, a igrači kojima se duguje novac ostali bi bez svojih plaća', kazao je tada Kosor dodavši da Lovrić gradskim zastupnicima nije rekao istinu o stvarnom stanju u klubu.

Cibona je ove jeseni započela s procesom predstečajne nagodbe s dugom od 34,6 milijuna kuna dok je Aco Petrović postao predsjednik, a Domagoj Čavlović direktor kluba.

Klemmova posudba

U studenom 2012. Josip Klemm, vlasnik zaštitarske tvrtke, posudio je Ciboni 550.000 eura da bi Dario Šarić mogao zaigrati za klub iz Savske. Novac za odštetu uplaćen je na račun Šarićeva bivšeg kluba KK Zagreb. 'Jedino što mogu reći, što se tiče transfera u kojem sam sudjelovao, je to da je sve po zakonu. Firma je posudila 550 tisuća eura i mi smo svoj novac vratili, naplatili smo sve kamate, a što se tiče drugog dijela, najvjerojatnije će to firma pokloniti Ciboni. Da je kod mene bilo nekakvih nepravilnosti, onda bi valjda mene netko i zvao. Što se tiče mene i Darija Šarića, mogu reći da je bilo sve u redu', poručio je danas Klemm.

RTL Autor: RTL