SUD POPUSTIO

Miro Laco ostaje na slobodi, ali je zato izgubio fotelju!

12.11.2014 u 14:14

Bionic
Reading

Sudac istrage Zvonko Posavec odbacio je zahtjev USKOK-a da se Miro Laco vrati u istražni zatvor zbog objave spornog intervjua u Večernjaku, premda je pušten uz 100.000 kuna jamčevine. Sudac je dozvolio Laci da ostane na slobodi, ali mu je odredio stroge mjere opreza... Istovremeno, izvanraspravno vijeće suda drugi put je ukinulo odluku suca o određivanju istražnog zatvora za Bandića i ostale. Nova odluka očekuje se sutra u 13 sati

Tužitelj USKOK-a Sven Mišković potvrdio je na izlasku sa Županijskog suda u Zagrebu da sudac istrage nije prihvatio prijedlog USKOK-a da se Miri Laci ponovno odredi istražni zatvor. 'Međutim sudac je Laci odredio dodatne mjere opreza zabrane približavanja svjedocima i obavljanja poslovne aktivnosti. Posljednje znači da Laco više ne može obavljati poslove pročelnika ureda gradonačelnika Zagreba', rekao je Mišković.

Laco ostaje na slobodi, mogao bi mu se pridružiti i Bandić?

Podsjetimo, USKOK je tražio od suda da ponovno zatvori Lacu jer je u intervjuu Večernjem listu rekao da bi djelo za koje ga USKOK tereti ponovio i danas.

Osim odluke o Miri Laci, izvanraspravno vijeće Županijskog suda danas je drugi put ukinulo odluku suca istrage Zvonka Posavca o određivanju istražnog zatvora za Milana Bandića i ostale osumnjičenike - rekao je glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić.

Sudac Posavec drugi put 'uhvaćen' u proceduralnoj pogrešci

'Vijeće smatra da je sudac istrage opet počinio neke bitne povrede kaznenog postupka, a one se po njima sastoje u tome što nije konkretno i precizno odredio okolnosti koje bi se odnosile na svjedoke, a u odnosu na koje bi postojala opasnost od eventualnog utjecaja i ometanja istrage', rekao je Devčić.

Podsjetimo, prvi put je ista odluka suca Posavca bila poništena jer je navodno propustio tražiti očitovanje o mogućnostima za jamčevine od svakog osumnjičenika pojedinačno, nego je istu stvar pitao sve njih zajedno.

Sudac ne bi trebao puštati na slobodu osobe na odgovornim funkcijama?

'Nadalje, vijeće smatra da oslobađanje osumnjičenika, koji i dalje zadržavaju status odgovornih i službenih osoba, predstavlja okolnost koja bi dovela u opasnost vođenje postupka i mogućnost da bi osumnjičenici u tom svojstvu mogli počiniti nova kaznena djela. U tom pravcu vijeće je dalo uputu sucu istrage da razmotri sve ove okolnosti i da donese novu odluku', rekao je Devčić.

Bandić bi mogao na slobodu ako podnese ostavku ili uz druge mjere opreza?

Vijeće je suca istrage Zvonka Posavca uputilo i na odluku Ustavnog suda u slučaju Marine Lovrić Merzel: 'Sugestija vijeća je da sudac istrage razmotri eventualnu primjenu mjere opreza u odnosu na Milana Bandića.'

Sudac Posavec o istražnom zatvoru Bandiću i ostalima po treći put će odlučivati sutra u 13 sati.

Premda je odluka o zatvaranju Bandića ponovno poništena, on ostaje u istražnom zatvoru sve do pravomoćne odluke o zatvoru ili oslobađanju uz mjere opreza.