ČAČIĆ SLIKOVIT

'Mi smo kao reformisti u kršćanstvu'

11.11.2014 u 22:34

Bionic
Reading

Predsjednik Narodne stranke - reformisti Radimir Čačić najavio je da će ovih dana predložiti objedinjavanje svih državnih tvrtki 'u portfelj koji bi u cijelosti bio izuzet od politike', navodno po uzoru na Austriju. Ideju namjerava uputiti prema Hrvatskom saboru

'Time želimo natjerati hrvatsku politiku da odustane od sadašnjeg modela upravljanja državnim tvrtkama koji je neučinkovit. U Hrvatskoj 20 posto BDP-a stvara 56 državnih tvrtki, a prema podacima Svjetske banke, privatni sektor nam je 70 posto produktivniji od državnog. Dakle, da je državno gospodarstvo vođeno na način kao što to čini privatni sektor - ne bismo imali deficit', kazao je Čačić u Splitu.

Ondje se pojavio na osnivačkoj skupštini ogranka svoje nove stranke, na kojoj je za predsjednika gradskog ogranka izabran Joško Monterisi. Zanimljivo, iako nije bio najavljen, ondje se pojavio i SDP-ov gradonačelnik Ivo Baldasar koji je Čačiću uputio dosta otvorene komplimente: zaključio je da ima 'legendarnu energiju koja nam je u posljednje vrijeme nedostajala u državi' te da se s time slažu i njegovi protivnici i poštovatelji.

I sam predsjednik Reformista bio je dosta slikovit: nakon što je objasnio da su se građani u Hrvatskoj zasitili stranaka, institucija i politike općenito, svoju stranku usporedio je s pokretom reformizma u kršćanstvu i kazao da se tu može povući 'jedna tanka paralela'. Izjasnio se i o prosvjedu branitelja u Savskoj cesti u Zagrebu naglasivši da bi se kao dragovoljac mogao svrstati 'na obje strane'.

'Trenutačno se ponovno vodi emocionalna bitka, kao u slučaju splitske Rive ili berača kestena. Nitko ne zna što prosvjednici žele; oni kažu da se ne osjećaju dobro, da im je pogaženo dostojanstvo, ali ne navode probleme koje treba riješiti. Samo kažu: 'smijenimo ministra'.
Nenormalno je da oni po Matiću, koji je definitivno heroj Domovinskog rata, udaraju po toj osnovi. Ne govore što je loše kao ministar napravio, ne navode da ministarstvo na čijem je čelu ne funkcionira, ili da nije odradio neki posao. Oni vode emocionalnu bitku, a to nije slučajno jer ulazimo u izbornu godinu', kazao je.

'Ljudi koji prosvjeduju su povrijeđeni i razumijem ih, ali u istom trenutku kao racionalni građanin smatram da se problem treba riješiti kroz institucije', zaključio je Čačić.