DOK RADNICI ŠTRAJKAJU GLAĐU

Odbjegli vlasnik Salonita obnavlja vilu u Lovranu

25.09.2009 u 17:36

Bionic
Reading

Vlasnik propalog Salonita iz Vranjica Jozo Ćurković, čiji otpušteni radnici trenutačno štrajkaju glađu, u Lovranu obnavlja svoju vilu koja vrijedi nekoliko milijuna eura, iako se od 2002. nalazi u BiH u bijegu pred hrvatskim pravosuđem

Odbjegli vlasnik propalog Salonita Jozo Ćurković, čiji su radnici krenuli u štrajk glađu, na ekskluzivnoj lokaciji u Lovranu posjeduje vilu koja se trenutačno adaptira. Riječ je o Villi Erzzi, poznatijoj pod imenom Villa Liana, čija se vrijednost procjenjuje na nekoliko milijuna eura.

Ćurković je Villu Erzi, poznatiju pod imenom Villa Liana, u Lovranu kupio 2003. od tvrtke Marea d.o.o. koja je u vlasništvu Dajne Dujmić, supruge novoga gradonačelnika Opatije Ive Dujmića. Villu Lianu formalno je kupila tvrtka Bascon iz Zagreba, čiji je osnivač Ćurkovićeva sestra Anica, no riječ je samo o jednoj u nizu Ćurkovićevih tvrtki koje su trenutno pod blokadom Županijskoga suda u Zagrebu, u povodu sudskog postupka zbog kojeg je i u bijegu pred hrvatskim pravosuđem, piše Jutarnji.hr.

Unatoč sudskoj blokadi, a navodno i plombi, na vili već nekoliko mjeseci traju intenzivni građevinski radovi koje izvodi tvrtka Gradel, ali na objektu nije istaknuta obavezna ploča s podacima o investitoru i dozvoli.

Šef HUS-a Ozren Matijašević kaže da i on raspolaže informacijom da Ćurković ima u vlasništvu vrijednu nekretninu na opatijskom području, o čemu je izvijestilo i Državno odvjetništvo. 'Ako je točno da on nesmetano iz svog BiH utočišta tu nekretninu renovira, mogu se samo zapitati a što radi naše pravosuđe', kaže Matijašević.

Sama povijest kupoprodaje vrlo je zanimljiva, posebice jer je u njoj sudjelovao opatijski gradonačelnik koji ju je, čini se, kupio bez čistog vlasničkog lista. Potvrđuje to podatak da je u zemljišnim knjigama kao vlasnik upisan Narodni odbor Općine Lovran.

Dujmićeva tvrtka Marea od 1993. do 1999. bila je u zakupu objekta, a za to vrijeme oko njezina vlasništva vodila se pravna bitka. Sporovi oko vlasništva vođeni su između Liburnia Rivijera Hotela i Općine Lovran, koja je 1998. te sporove i dobila.

Marea je zbog zakupa imala pravo prvokupa, što je iskoristila, no morala je platiti 818.000 maraka, koliko je iznosila najveća ponuda. Gradonačelnik Dujmić kaže da je u toj kupoprodaji bilo sve transparentno i čisto, objašnjavajući nam da je LRH vilu prodao kao izvanknjižni vlasnik. Unatoč, prema Dujmiću, čistoj kupnji, Marea se nije uspjela uknjižiti kao vlasnik vile.

Priča se nastavlja tri godine poslije, kada Dujmićeva Marea kao izvanknjižni vlasnik vilu preprodaje tvrtki Bascon. Naravno, ni Bascon se nije uknjižio kao vlasnik, a u zemljišne je knjige u srpnju 2003. samo stavljena plomba o kupoprodaji između Maree i Bascona. Ta plomba do danas nije riješena, piše Jutarnji.hr.