Hrvatska DOKUMENTI O ŠVERCU ORUŽJA

Haag pozvao Hrvatsku da odgovori na Karadžićev zahtjev

Sudsko vijeće Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju pozvalo je Hrvatsku da u roku od dva tjedna odgovori na zahtjev optuženoga Radovana Karadžića, a u vezi s pristupom dokumentima o navodnom krijumčarenju oružja u Bosnu i Hercegovinu preko Hrvatske

Ratni vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić, optužen u Haagu za ratne zločine zatražio je od Haaškog suda da Hrvatskoj izda obvezujući nalog za pristup brojnim dokumentima, među ostalima i onima o navodnom krijumčarenju oružja u BiH preko Hrvatske. Sud je pozvao hrvatsku vladu da odgovori na taj zahtjev do 29. rujna.

Karadžić, optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine tijekom rata u BiH, od Zagreba traži izvješća, fotografije i snimke o dostavi oružja Armiji BiH preko zračne luke Pleso, radi priprema za suđenje koje bi trebalo početi u listopadu ove godine.

Karadžić traži da se u hrvatskim arhivima pronađu i daju mu na uvid dokumenti o prisutnosti američkih specijalaca i obavještajaca u BiH te o korištenju UNPROFOR-a, UN-ovih promatrača i međunarodnih humanitarnih organizacija za naoružavanje Bošnjaka.

Među traženim su dokumentima i obavještajni podaci o pokolju na sarajevskoj tržnici Markale u veljači 1994. koji, smatra Karadžić, upućuju na odgovornost Bošnjaka za taj zločin, dokumenti o navodnoj odgovornosti Bošnjaka za ubojstva civila u opkoljenom Sarajevu te obavještajni podaci o sastanku s Richardom Holbrookeom u Beogradu u ljeto 1996. na kojem se, kako uporno tvrdi, razgovaralo o njegovoj ostavci i imunitetu od kaznenoga progona. Početak suđenja Radovanu Karadžiću okvirno je dogovoren za 19. listopada.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još