MINISTAR OBRANE

'Planiramo 20 tisuća pripadnika pričuvnih snaga'

08.11.2014 u 21:02

Bionic
Reading

Ministar obrane Ante Kotromanović izjavio je u subotu u Sinju da je u idućih nekoliko godina planirano razviti sustav pričuvnog sastava Oružanih snaga Republike Hrvatske koji će imati 20.000 pripadnika, i koji će biti spremni intervenirati u slučaju prirodnih katastrofa ili nekih drugih potreba, i za to su osigurana sredstva

Podsjetio je da je danas u Osijeku održano prvo postrojavanje pripadnika pričuvnog sastava, rekavši da će iduće subote potrojavanje pripadnika pričuvnog sastava biti i u Dubrovniku.

U dugoročno razvoju Oružanih snaga RH planirali smo do 20.000 pripadnika pričuve. Osigurali smo dovoljno sredstava da ih možemo svake godine smotrirati i u idućih četiri ili pet godina mi ćemo smotrirati sve te ljude i na taj ćemo način pokazati da imamo razvijen sustav pričuve u Hrvatskoj, rekao je ministar Kotromanović.

Najavljuje kako će već od 2015. godine početi raditi sustav školovanja za najvažnije kadrove kao što su časnici, dočasnici ili specijalisti koji nam trebaju.

'Na taj ćemo način imati kompletan sustav pričuve koji će biti spreman za interveniranje i mobilizaciju u slučaju prirodnih katastrofa ili nekih drugih potreba', pojasnio je Kotromanović.

Na upit očekuje li da će hrvatski branitelji, 100-postotni ratni vojni invalidi, koji već 20 dana prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja. tražeći ostavke ministra Predraga Matića, zamjenice Vesne Nađ i pomoćnika Bojana Glavaševića, prekinuti svoj prosvjed, Kotromanović je rekao kako bi volio da se to dogodi i da je jako nesretan zbog tih prosvjeda.

Sve što je propustila ova Vlada, bivša Vlada i sve Vlade učiniti za 100-postotne invalide i teške stradalnike mi to moramo promjeniti i poboljšati. Ova Vlada je to spremna napraviti, ustvrdio je ministar Kotromanović.

Na novinarsku primjedba kako sadašnja Vlada tvrdi da nije napravila nijedan propust prema braniteljima, a Kotromanović sada govori i o njenom propustu, ministar obrane je pojasnio da on kaže - 'ako je ova Vlada' učinila propust i da pri tomu misli na sve Vlade u posljednjih 20 godina.
Ja znam da mi nismo dirali zakon o braniteljima, evo sad je ministar branitelja (Predrag Matić) dobio pedesetak miljuna kuna za povećanje ..... , znači intencija ove Vlade je da se ne diraju prava branitelja i nećemo ih dirati, osim što su se rezale mirovine, kazao je Kotromanović.

Na upit hoće li biti u Vukovaru 18. studenoga, na Dan sjećanja na žrtve tog grada, ministar obrane Kotromanović je odgovorio da hoće ako ga ne spriječe neke specijalne obveze.

'Očekujem da tog dana u Vukovaru bude dostojanstveno i da odamo počast svim ljudima koji su brutalno ubijeni, ili ranjeni i prognani', kazao je.

Dodaje kako postoje dva dana u godini kada moramo pokazati 'minimum poštovanja prema Republici Hrvatskoj'.

'To je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti 5. kolovoza i to moramo slaviti (u Kninu) i Dan sjećanja na žrtve Vukovara 18. studenoga kada moramo biti ponizni i sjetiti se da je to jedan brutalan momenat za kompletnu Hrvatsku i da to ne politiziramo', kazao je Kotromanović.