GRAĐANI PAZE NA PRORAČUN

Pozitivan primjer Pazina trebali bi slijediti i drugi gradovi!

08.11.2014 u 08:33

Bionic
Reading

Aktivno uključivanje građana u donošenje proračuna za 2015. donijelo je Pazinu već i prvo javno priznanje – ocijenjen je primjerom najbolje prakse uključivanja javnosti u odlučivanje u Hrvatskoj!

Projektom Pazi(n) proračun! ovaj je istarski gradić napravio velik iskorak prema aktivnoj participaciji građana u izradi proračuna za narednu godinu.

'Odradili smo prvi dio posla koji se tiče animiranja javnosti. Prvo smo civilni sektor upoznali s mogućnostima proračuna te pozvali građane da se uključe u što većem broju sa svojim prijedlozima malih komunalnih akcija vrijednosti između 25 i 30 tisuća kuna na razini mjesnih odbora. Građanima smo prezentirali što je to proračun kako bismo ih ponajprije educirali. Tako smo na primjeru prosječne plaće od pet tisuća kuna zorno prikazali koliko ide građanima, državi, jedinicama lokalne samouprave, odnosno kako se proračun puni i na što se sve iz njega troši.

Naime, uvidjeli su da proračun nije 'neiscrpan bunar želja', a kako nam je proračun za 2015. skroman, svaka kuna nam je bitna i stoga nam je jako važno na što će se potrošiti. Sve prijave komunalnih akcija smo pregledali, kategorizirali i razmotrili s obzirom na mogućnosti realizacije te sazvali zborove građana na kojima smo izašli sa prijedlozima. Projekti koji su uvršteni u proračun građani su sami odabrali glasanjem', kaže Renato Krulčić, IDS-ov gradonačelnik Pazina.

Na taj način u proračun za 2015. po izboru Pazinjana uključeno je 19 malih komunalnih akcija, ukupne vrijednosti 300 tisuća kuna, koje će se realizirati u desetak mjesnih odbora. No prema riječima pazinskog gradonačelnika, to je tek početak.

'Riječ je o pilot-projektu kojim smo prvi ne samo u Istri, već i u Hrvatskoj pa i mi na njemu zapravo učimo. Želja nam je bila uključiti građane i nadamo se da će projekt iz godine u godinu rasti pa ćemo tražiti uključivanje i odlučivanje građana o prioritetima i kod većih komunalnih projekata. Zašto na primjer ne bi odlučili žele li novu javnu rasvjetu ili im je prioritetnija nova cesta. Mislim da je to jedini ispravan način', smatra gradonačelnik Krulčić.

Projekt Pazi(n) proračun! krenuo je tako što se Grad Pazin prijavio na natječaj Gonga, koji je nositelj projekta, a partneri su još Institut za javne financije, Udruga gradova i Društvo Naša djeca iz Pazina, koje će odraditi evaluaciju projekta. Ukupna je vrijednost 69.243,45 eura, od čega Europska unija sufinancira 85 posto

Institut za javne financije već nekoliko godina sustavno ispituje otvorenost proračuna jedinica lokalnih samouprava, no upravo proračuni s previše kompliciranim i nepreglednim podacima koje je k tome možda i teško pronaći na gradskim i općinskim web-stranicama često se pokazalo kao glavna boljka.

'Iako postoje pomaci nabolje, još uvijek je ukupna prosječna proračunska otvorenost hrvatskih županija, gradova i općina daleko od zadovoljavajuće, jer i kod najotvorenijih županija iznosi manje od 50 posto. Pokazalo se da je razina otvorenosti posebice općina vrlo niska, rijetke se jedinice trude građanima približiti proračun, brojne jedinice imaju vrlo manjkave internetske stranice, a problem je što ih neke općine niti nemaju. Otvorenost proračuna podrazumijeva mogućnost građana da dobiju potpune, bitne, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu. Važno je da proračuni budu otvoreni jer građani tada mogu pratiti i analizirati informacije te ocjenjivati političke odluke vlasti. Transparentni proračun štiti od rasipanja, prevare i zloupotrebe, građanima omogućava pozivanje vlasti na odgovornost, jača povjerenje u političke procese, a može pomoći i provlačenju investicija, navodi se u istraživanju koje potpisuju ravnateljica Instituta Katarina Ott te suautori Mihaela Bronić i Miroslav Petrušić.

Stoga su u Pazinu ponosni da je njihova participativna izrada proračuna za 2015. izabrana za primjer najbolje prakse uključivanja javnosti u odlučivanje u Hrvatskoj! Naime, u sklopu projekta 'Dijalogom s civilnim društvom do boljeg okoliša' projektni tim koji su činili predstavnici Zelene Istre, Zelene akcije, Eko Pana i ZEO Nobilisa izdvojili su projekt Pazi (n) proračun! kako zbog pristupa informiranju javnosti tako i zbog duljeg vremena trajanja javnih rasprava i napora da se u odlučivanje uključi što veći broj građana.


U listopadu su održane i četiri sektorske javne rasprave na temu potreba iz područja socijalne skrbi i zdravstva, gospodarstva i turizma, kulture te odgoja, obrazovanja i sporta, no kako je tema javnih potreba u sportu izazvala najviše pažnje i emocija prilikom sektorskih prezentacija, predloženo je da se u ovih dana održi još jedna javna rasprava isključivo na temu potreba i razvoja sporta, a prema riječima gradonačelnika Krulčića, vrlo su posjećene i web-stranice te Pazinjani aktivno raspravljaju o proračunskim temama i na novo otvorenom forumu koji polako postaje 'općeniti forum' za sve teme i probleme Pazinjana.

'Sudjelovanje građana u izradi proračuna JLiRS na samim je začecima u Hrvatskoj te je time pionirski primjer Grada Pazina i značajniji. Vrlo često su napori JLiRS za uključivanjem građana u odlučivanje samo simbolični, no Grad Pazin je dokazao da se može i drugačije te da rezultati ovise o iskrenosti u postavljanju ciljeva sudjelovanja javnosti, dobrom informiranju i predanosti u organizaciji smislenog sudjelovanja građana.

'Vještina u vođenju participativnih procesa pri tome je ključna', poručili su iz Zelene Istre istaknuvši kako je jedan od razloga uspješno vođenog procesa participativne izrade budžeta i sudjelovanje GONG-a u provedbi projekta, organizacije civilnog društva s velikim iskustvom i znanjem na tom polju.