BRAVO ZA MINISTARSTVO ZDRAVLJA

Proizvodnja industrijske konoplje seli s Baltika u Hrvatsku!

07.11.2014 u 09:28

Bionic
Reading

Ministarstvo zdravlja izmijenilo je Zakon o suzbijanju zlouporabe droga kako bi se omogućio uzgoj konoplje u industrijske svrhe, što očajni proizvođači zazivaju od 2012. žaleći se da im propadaju milijuni kuna

Prijedlog izmjena zakona, rekli su nam u Ministarstvu zdravlja prošao je javnu raspravu, a kad se razmotre primjedbe, bit će upućen u zakonsku proceduru, odnosno u Sabor.

Ovim izmjenama Ministarstvo zdravlja konačno će omogućiti uzgajivačima industrijske konoplje da iskoriste sve dijelove biljke, a ne samo sjeme za hranu i životinjsku hranu, kao što je do sada bilo ograničenje. Izmjenama i dopunama Zakona o suzbijanju zloupotrebe opojnih droga omogućava se upotreba svih dijelova biljke u medicinske, prehrambene, industrijske, veterinarske, znanstveno-istraživačke i nastavne svrhe.

'Da, predviđenim izmjenama zakona bit će moguće uzgajati konoplju u industrijske svrhe, tj. iskoristiti i stabljike konoplje', izjavio je za tportal.hr glasnogovornik ministarstva Josip Jagić

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede ove godine podneseno je 109 zahtjeva za sjetvu industrijske konoplje na 658 hektara zemljišta u cijeloj Hrvatskoj. To je gotovo četiri puta više nego prethodne 2013. kada je sijano 176 hektara. Ovakvim trendom rasta usjeva konoplje Hrvatska bi mogla dostići predratnih nekoliko tisuća hektara pod konopljom, koja se tada iskorištavala u vrlo širokom industrijskom spektru, jer su radili i brojni pogoni kao kudeljare u kojima su se prerađivala najkvalitetnija vlakna.

Feliks Šemanjski, suvlasnik tvrtke Dolina konoplje, koja je posljednjih godinu dana na tržište plasirala cijeli niz proizvoda, od ulja do kozmetike, kaže za tportal da će promjene konačno omogućiti tvrtki da i proizvodnju sirovine prebaci u Hrvatsku.

'Zbog tog ograničenja, mi smo do sada sijali konoplju u baltičkim zemljama. Ondje imamo zasijanih 600 hektara. Bude li uistinu ove promjene, onda ćemo tolike površine imati u Hrvatskoj', objasnio je Šemanjski.

Štoviše, pored kozmetičkih krema, proteina, brašna, ulja i ukupno 50 različitih proizvoda, Dolina konoplje planira uložiti novac u svoj tekstilni i čak građevinski program. Konopljina vlakna daju najkvalitetniji tekstil, a sječka stabljike može biti dio betona, vrlo dobrih građevinskih i izolacijskih karakteristika. 'To je samo dio nebrojenih mogućnosti iskorištavanja dijelova biljke konoplje što ćemo mi svakako i napraviti u sljedećih nekoliko godina', govori nam Šemanjski.

Josip Ivančić, suvlasnik tvrtke Cannabio, kaže da će ova novost itekako mnogo značiti za razvoj, zaradu i daljnje ulaganje s obzirom na to da je ova firma iz Sotina kod Vukovara u cijeloj Hrvatskoj ugovorila sjetvu 82 hektara konoplje. Do sada su više stotina tona stabljike i lista morali zaoravati iako su tu korisnu sirovinu mogli iskoristiti, ako ništa drugo, kao biomasu u nekom postrojenju.

'Ako stvarno donese ministarstvo tu promjenu, onda će se otvoriti još više mogućnosti za investicije u ovom dijelu industrije i poljoprivrede. Mi već i sada proizvodimo vrlo različite proizvode, od ulja do kozmetike, a te promjene bi nam omogućile da potpuno iskorištavamo biljku kao što se radi i u drugim zemljama. Planiramo da to bude alkoholno piće od konoplje, odnosno rakija s listovima, nešto kao travarica, ali s posebnim okusom i mirisom', kaže Ivančić.

U Dolini konoplje, najavljuje Šemanjski, već imaju recept za čaj od lišća konoplje i mlijeka od konoplje što će biti, uvjeren je Šemanjski, uspješno, jer su kupci već pokazali interes za tjesteninu i med.
Tjestenina, kaže, osobito dobro prolazi u Italiji, Njemačkoj i Austriji, gdje tvrtka posluje u veleprodaji.