OSOBNE BEZ KUĆNOG BROJA

Čak 300 tisuća građana moglo bi ostati bez prebivališta

05.11.2014 u 21:38

Bionic
Reading

Manje od dva mjeseca je do isteka roka i nešto više od dva mjeseca do izbora, a trenutačno gotovo 300 tisuća hrvatskih državljana nema reguliran status o prebivalištu! Iako je datumom još uvijek važeća, osobna iskaznica od kraja prosinca više neće vrijediti ako na njoj nema oznake kućnog broja

Prema podacima MUP-a koje su dobili novinari Vijesti RTL-a, gotovo 300.000 hrvatskih građana moglo bi do kraja godine izgubiti prebivalište. Među njima 44.157 osoba ima prijavljeno prebivalište na adresi s kućnim brojem 0 ili b.b., 121.976 ima osobne iskaznice čiji je rok važenja istekao dva tjedna prije stupanja na snagu Zakona o prebivalištu, a 119.382 osoba do sada uopće nisu zatražile izdavanje osobne iskaznice.

Tu je još 8.338 osoba kojima je osobna iskaznica poništena prije 29. prosinca 2012. ili je evidentirana kao nevažeća. Iako se rok za reguliranje statusa prebivališta produljivao čak dva puta upravo zbog građana koji žive u inozemstvu, za HDZ to je politička odluka koja dolazi uoči predsjedničkih izbora.

'Vjerojatno će neki pokušati sve napraviti da eliminiraju one koji neće glasati za njih i mislim da se to ni u kojem slučaju ne bi smjelo dogoditi. Ako se izbori odrede prije tog datuma, onda bi se odredba o primjeni tog zakona trebala primijeniti iz drugog kruga predsjedničkih izbora', izjavio je Ivan Šuker (HDZ).

No ministar uprave tvrdi da problema neće biti. 'Državljani RH u birački popis se stavljaju prema mjestu prebivališta, a oni koji nemaju prebivalište ili nemaju prebivalište u RH nalaze se na posebnom popisu, tzv. dijaspori', izjavio je Arsen Bauk. Onaj tko nema prebivalište nije ni na popisu birača. A vremena za reguliranje statusa - sve je manje.