RUČAK U RESTORANU BALTAZAR

Sanader čestitao Jadranki Kosor na 'uspjehu'

Bionic
Reading

Dva i pol mjeseca nakon Sanaderova povlačenja s čela Vlade i stranke, nova predsjednica Vlade i počasna predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor i Ivo Sanader ručali su danas u zagrebačkom restoranu Baltazar

ZAGREB - Ručak je trajao dugo, atmosfera je bila prijateljska, a bivši premijer sadašnjoj je premijerki čestitao na uspješnim pregovorima o deblokadi hrvatskih pregovora prije nego što je na kraju platio ručak, piše Večernji list.

Da je Sanader danas čestitao premijerki na onome što je do sada učinila, a posebno na nastavku pregovaračkog procesa s EU, potvrdio je večeras Hini i glasnogovornik hrvatske Vlade Zlatko Mehun, demantirajući da je ručak bio tajan.

Sanader i vlasnik 'Baltazara' Slobodan Čimbur

A zašto je Sanader svojedobno odbacio drugi prijedlog povjerenika EU za proširenje Ollija Rehna, na temelju kojega se sada trebaju dogovoriti Hrvatska i Slovenija?

Hrvatska je tijekom Sanaderove vladavine odbacila Rehnov drugi prijedlog uz obrazloženje da može pristati na manje modifikacije, poput izbora članova arbitraže, ali ne i na izmjene koje se tiču prihvaćenih prijedloga o izlasku na otvoreno more, kao i dovođenje u pitanje razdvajanja pristupnih pregovora od rješenja graničnog spora te traži deblokadu pregovora, podsjeća Jutarnji list.

Sanader je tada protumačio da je nemoguće da Slovenija dobije izlazak na otvoreno more jer se dodiruje s talijanskim i hrvatskim teritorijalnim vodama.

Poručio je da bi bilo kakvo drugo rješenje značilo davanje dijela hrvatskog teritorija Sloveniji, čime bi, između ostalog, Hrvatska prestala biti susjeda Italiji.

'Rekao sam Slovencima da, ako im s nama ne ide, neka malo probaju s Berlusconijem', rekao je Sanader.

Ostaje, dakle, pitanje, na kojem je to 'uspjehu', imajući u vidu njegova donedavna mjerila, Sanader danas čestitao premijerki Jadranki Kosor?