Hrvatska VIJEĆE ODBILO IZVJEŠTAJE DIREKTORA HRT-A

'HTV postavlja u Dnevnik lica kojima se ne vjeruje'

Programsko Vijeće HRT-a odbilo je prihvatiti izvještaj glavnih urednika i direktora programa Hrvatskog radija i televizije o provedbi programskih usmjerenja HR-a i HTV-a u razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja 2009. godine i vratilo ga na doradu, koja mora biti završena u roku od petnaest dana, uz obrazloženje da materijal koji su dobili nije izvješće, nego bilješke na temelju kojih se ne može raspravljati o programu

Vraćanje izvješća na doradu izazvalo je negodovanje direktora radija i televizije Duška Radića i Domagoja Burića, kao i kod šefova informativnog programa Vladimira Kumbrije i Hloverke Novak – Srzić, kojima nije bilo jasno zbog čega moraju pisati nova izvješća.

Kič Oluja iz Knina

Vijećnici Darinki Janjanin zasmetalo je kako je HRT obilježio Dan pobjede u Kninu. 'HRT već godinama na besmislen način obilježava Oluju u Kninu. To je jedan kičerajski happening, a godinama fali da se govori o tamnoj strani te akcije. Janjanin je zanimalo i zašto se nije prikazao dokumentarac 'Oluja nad Krajinom'. Njezina izjava razljutila je direktora HTV-a Burića, koji je odgovorio da je stvar osobnog ukusa što je kič, uz dodatak 'da ne vidi kako bi drugačije doli tradicionalno trebalo obilježiti taj dan'. 'Pokažite mi jedan narod ili televiziju u svijetu koja na dan svoje najveće pobjede govori o tamnoj strani. Takva ne postoji pa neće ni HTV', zaključio je.

'Ne znam što bi mi trebali drugo napraviti osim taksativno pobrojati što smo radili i napravili. Nije na nama da kažemo jesmo li proveli programsko usmjerenje', kazao je Burić.

Na izrečeno je replicirao predsjednik Vijeća Đuro Popijač kazavši: 'Ako ne znate sastaviti bolji izvještaj, vi ćete poslati isti', uz dodatak: 'Ako za njega ne dobijete šest ruku na sjednici vijeća, zna se što slijedi.'

Neugodnu raspravu prekinuo je glavni ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić koji se priklonio zahtjevu Vijeća da se izvještaji pošalju na doradu.

'Zahtjev je razuman i mislim da se izvještaji mogu popraviti', kazao je Sutlić.

U raspravi o programu HRT-a između dvije sjednice Vijeća, odnosno u tzv. ljetnoj shemi, iako se raspravljalo i o jučerašnjem prvom danu jesenske sheme, vijećnici su pohvalili znanstveno-obrazovni program HR-a, a sasvim očekivano na udaru se najviše našao informativni program HTV-a

Za Suzanu Jašić novi središnji Dnevnik postao je 'emisija uživo da bi se u nju javljalo uživo', dok je 'Otvoreno' postalo dnevni magazin.

'Takovom koncepcijom HTV je izgubio na informativnosti jer teme se ne obrađuju dublje, a u Dnevnik je postavljeno lice kojem se ne vjeruje, za razliku od svjetskih kuća u čije se emisije stavljaju lica kojima se vjeruje', istaknula je Jašić, očito aludirajući na novu urednicu i voditeljicu središnjeg Dnevnika Dijanu Čuljak–Šelebaj.

Sutlić sretan zbog revizije

Upitan da se izjasni po pitanju anonimne kaznene prijave koja je protiv njega podignuta zbog neracionalnog poslovanja, glavni ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić kazao je da je 'zahvalan za žurno djelovanje' i da je čitava stvar proslijeđena u DORH. 'Izvješće privatne revizije očekujemo, a drago mi je što i državna revizija provodi nadzor na HRT-u. Izvještaj bi trebao biti gotov do sredine listopada', kazao je Sutlić.

Za Hašima Bahtijarija informativni program je 'nastavio s praksom kvazijavljanja uživo', na što se, prema njegovim riječima, troše značajna sredstva, a ništa se time ne dobiva.

Kao nepotrebna javljanja uživo naveo je primjere poskupljenja goriva i javljanja s benzinskih crpki.

U obranu prozvanih stala je Novak–Srzić kazavši da za svako javljanje postoji povod, dok za lica kojima se (ne)vjeruje nikad nije provedeno nikakvo istraživanje, a ako se ono napravi, HTV će ga svakako uvažiti, objasnila je Hloverka.

Uz nezadovoljstvo navedenim, vijećnici su naglasili da su iz medija saznali da pojedine emisije kreću s emitiranjem, dok se pojedine ukidaju, što po njihovu mišljenu nije način na koji bi se trebalo raditi na javnoj televiziji.  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još