SKUPI SATELITI

Zbog lošeg ugovora HRT plaća puste milijune za dijasporu

05.11.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Iako smo u 21. stoljeće zašli odavno i internet je postao dio svakog kućanstva, HRT svoj osmosatni program 'Slika Hrvatske' namijenjen dijaspori emitira još uvijek putem satelita i za to izdvaja ogroman novac. Sve do početka ove godine 'Glas Hrvatske', radijski program namijenjen iseljenicima, emitirao se na srednjem i kratkom valu što samo potvrđuje o tome koliko se proteklih desetak godina vodilo računa o tehnološkom napretku na Prisavlju

Ukupni godišnji trošak za zakup satelita u 2013. iznosio je 14,7 milijuna kuna, a u 2014. na HRT-u očekuju da to bude oko 10,3 milijuna kuna. Za proizvodnju i emitiranje Slike i Glasa Hrvatske HRT od Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske (DUHIH) prima subvencije pa je tako ona 2013. iznosila 13,3 milijuna kuna, a u 2014. deset milijuna kuna.

Prema riječima Gorana Radmana, glavnog ravnatelja HRT-a više od devedeset posto subvencija od DUHIH-a trošeno je na zakup odašiljača i emitiranje putem satelita. Razlog zašto HRT tehnološki još živi u prošlom stoljeću i za područje Novog Zelanda, Australije i Sjeverne Amerike emitira putem satelita 'Sliku Hrvatske' jest međunarodni petogodišnji ugovor potpisan s tvrtkom EWN koji istječe u drugoj polovici 2016., a u slučaju njegova prijevremenog raskida, HRT bi bio dužan platiti visoke penale.

'Procijenili smo da nam se više isplati ispoštovati ugovor do kraja nego ga raskinuti jer bismo u tom slučaju morali platiti visoke penale', istaknuo je Radman na sjednici Programskog vijeća HRT-a.

Kolike točno, na javnom RTV servisu nisu željeli otkriti iako je poznato da su, kada je Mirko Galić, tadašnji šef Prisavlja 2006. potpisao ugovor s EWN-om, penali iznosili milijun dolara. Novi ugovor s EWN-om 2011.  potpisao je tadašnji predsjednik Uprave Josip Popovac.  Za moguće sporove između američke tvrtke i Hrvatske radio televizije nadležan je sud u Ženevi, što je ugovoreno još 2006. godine, odnosno on podliježe zakonima Švicarske, a prema informacijama tportal-a tu leži ključ priče. Sudovanje u Ženevi uz penale koji bi se trebali platiti koštalo bi toliko da je to praktički neispaltivo. Drugim riječima HRT je potpisao ugovor kojeg teško može raskinuti.

Partner EWN-a u Hrvatskoj je tvrtka MediaHub u vlasništvu Roberta Šveba, bivšeg ravnatelja HTV-a koji je na Prisavlju bio zaposlen u dva navrata.
Počeo je kao informatički tehničar još za vrijeme studija elektrotehnike, a nakon diplome zaposlio se na HRT-ovom odjelu informatike kao sistemski inženjer.

Tvrtku Ro.ba.go pokrenuo je 2000. godine kada je otišao s HRT-a, a nakon toga osnovao je i međunarodnu tvrtku ON-AIR Systems Ltd sa sjedištem u Londonu i podružnicama u Zagrebu i Miamiju.

Tvrtka je postigla vrhunski poslovni uspjeh zauzevši vodeću poziciju na svjetskom tržištu u sustavima automatizacije televizijskih procesa u produkciji i emitiranju programa, a Šveb je tih godina sudjelovao u pokretanju ili modernizaciji više od stotinu televizija diljem svijeta. ON-AIR Systems Ltd prodao je 2004., a na HRT se vratio 2005. u mandatu Mirka Galića.

Tada je Šveb bio ravnatelj HTV-a, a kada je 2008. u bitci s RTL-om izgubio pravo prijenosa na rukometni SP, podnio je ostavku. Za Radmanova mandata na HRT se vratio kao vanjski konzultant i savjetnik uz izdašne honorare. Ove je jeseni, kako nam je rečeno na HRT-u, dobio unosan posao u Dohi pa svoje usluge više ne daje javnom RTV servisu.

Kad ugovor istekne, na HRT-u, kako je rekao Radman, više ga ne planiraju produljivati, ali planiraju zadržati subvenciju koju bi više usmjerili u proizvodnju sadržaja. HTV 4 trebao bi u budućnosti biti kanal free on air koji bi dijaspora mogla u cijelosti putem interneta gledati besplatno.