GONG I SINDIKATI

'Bez dijaloga i konsenzusa nema reforme javne uprave'

04.11.2014 u 14:16

Bionic
Reading

Nema reforme bez stručne pripreme, socijalnog dijaloga i političkog konsenzusa, poručuje se u otvorenom pismu Saboru, Vladi i Predsjedniku koje su, u povodu nedavno završene javne rasprave o nacrtu Strategije razvoja javne uprave do 2020., uputili GONG, Platforma 112, Institut za javnu upravu, Hrvatski pravni centar, Odsjek za javne politike Fakulteta političkih znanosti, Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj te tri sindikalne središnjice

Kritično pitanje Strategije je, ističu, manjkavosti u pripremi i izglednost njezine provedbe, uz to da posluži kao papirnato pokriće za povlačenje europskih fondova.

Potpisnici pisma stoga traže da se prijedlog strategije odmah dopuni detaljnom analizom stanja, stručno doradi i dovede do razine ujednačene kvalitete i promišljenosti - i to angažmanom mjerodavnih stručnjaka iz akademske zajednice.

'Ovaj dokument ima određenu kvalitetu ali je ostao kao 'čardak ni na nebu ni na zemlji' te prijeti da padne jer nema dobre temelje i stepenice po kojima bi se do njega popeli, a ne znamo ni što ćemo u njemu raditi', ocijenio je predsjednik Instituta za javnu upravu Ivan Koprić na konferenciji za novinare koju je organizirao GONG.

Strategiji, kaže, nedostaje naglasak na lokalnoj i regionalnoj samoupravi, nema naznake uključivanja hrvatske uprave u europski prostor, zanemareno je pitanje obrazovanja za ulazak u javnu upravu, a ciljevi, koji sami po sebi nisu loši, postavljeni su nekonzistentno.

U strategiji nema prioriteta pa, kaže Koprić, izgleda kao da ćemo sve reformirati, a nejasno je i kako će se strategija provoditi.

Nužno je, ističe, pristupiti i općoj analizi aktualnog stanja koja bi ukazala na ključne probleme.

'Čini se da temeljni motiv strategije nije reformirati upravu za nas već pristup europskim fonodovima', uvjeren je Koprić dodajući kako taj stav nije dobar.

Njegov Instutit, kaže, spreman je pružiti stručnu pomoć.

Darko Šeperić iz SSSH-a zagovara 'socijalni dijalog, i to ne kao kočnicu, nego alat za provedbu reformi kako bi javna uprava doista postala servis građanima'.

'Država je odgovorna za pružanje javnih usluga i bez toga ne možemo govoriti o razvoju demokratskog pravednog društva i održivog gospodarstva', poručuje Marina Škrabalo iz GONG-a.