MESIĆ OŠTRO NA GRABAR KITAROVIĆ

'Što je ona radila u NATO-u kad ne razumije osnovne stvari?'

04.11.2014 u 14:14

Bionic
Reading

'Držimo nedopustivim i nečasnim da se o braniteljima i invalidima Domovinskog rata govori samo kroz šačicu onih koji su se stvarno ogriješili o njegovu čistoću, ili o pozitivne zakone, a istodobno prešućuje sve ono pozitivno i veličanstveno u čemu je sudjelovala golema većina najboljih hrvatskih sinova.' Četrnaest je godina prošlo otkako je 12 generala Hrvatske vojske stavilo potpis pod navedene rečenice. Smatrajući da političkim pismom ruše državu, tadašnji ih je predsjednik Stjepan Mesić kolektivno umirovio, a 2014. ovo pismo ponovno dolazi u žižu javnosti nakon što je Kolinda Grabar Kitarović kazala kako bi ona potpisnike pisma rehabilitirala

Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović u intervjuu za Dnevnik Nove TV sinoć je kao svoj treći potez u slučaju da postane predsjednica navela rehabilitaciju umirovljenih generala iz dvijetisućitih.

'Oni se ne mogu vratiti u aktivnu službu, no namjeravam Generalski zbor pozvati u svoje vanjsko savjetodavno tijelo. Ono što su oni tada radili bila je obrana časti i dostojanstva. Da, učinili su pogrešan korak, nisu trebali pisati pismo, međutim mislim da se zbog toga ne možemo odreći njihovog znanja', kazala je.

Josipović nema komentara

Za komentar izjave svoje protukandidatkinje tražili smo i aktualnog predsjednika Ive Josipovića, no on ovu ideju nije želio komentirati.


Sam Mesić, kojem je dio javnosti zamjerao otpisivanje najistaknutijih imena Domovinskog rata iz aktivne službe sumnjajući u njegove motive s obzirom na to da je bio svjedok tužiteljstva Haškog suda, dok su neki smatrali da je spriječio vojni puč, kazao je za tportal da i danas smatra da u vojsci nema mjesta politici.

'Ne znam što je mislila pod rehabilitacijom, ta je njena izjava konfuzna; kaže da će cijeli Generalski zbor pozvati za savjetnike. Čudno je da netko kolektivno sastavlja vanjski savjetnički tim', tvrdi.


Drži da u tom društvu ima onih 'koji ne zaslužuju biti savjetnicima te da među njima i osuđenih'. Smatra da Grabar Kitarović mora znati da u vojsci nema politike te da ni u jednoj članici NATO pakta ne postoji slučaj da generali pišu predsjedniku države pismo. 'Što je ona radila u NATO paktu kad tu osnovnu stvar ne razumije? Oni su pogriješili, nisu nečasno otpušteni; otišli su sa svim privilegijama i zaslugama koje su imali i takva zbrkana izjava pokazuje da ne zna o čemu treba odlučivati', kaže Mesić.

Kolinda Grabar Kitarović istaknula je pak kako je pisanje pisma bila pogreška. Mesić kaže da su generali ranije znali koje su posljedice te da vojska mora biti depolitizirana. 'Oni su poduzeli politički korak za koji su snosili odgovornost. Oni se mogu baviti politikom, neki su otišli u politiku, neki u biznis, neki u mirovinu', misli bivši predsjednik.

'To je patka kako bi se dobili glasači. Ja sam se iznenadio; mislio sam da ona zna barem malo politički misliti', zaključuje.

Podsjetimo, nakon što je nakon smrti Franje Tuđmana HDZ izgubio vlast, u Hrvatskoj 2000. godine na vlast dolazi koalicija predvođena SDP-om, a predsjednik postaje Stjepan Mesić. U isto vrijeme intenzivira se zanimanje Haškog suda za hrvatske generale, a vladajuća koalicija prihvaća ingerenciju Haškog suda nad vojno-redarstvenom akcijom Oluja. Pismo generala koje govori o kriminalizaciji branitelja i Domovinskog rata potpisali su stožerni general u mirovini Janko Bobetko, admiral Davor Domazet Lošo, general pukovnik Ivan Čermak, general pukovnik u mirovini Ivan Basarac, general pukovnik Krešimir Ćosić, general pukovnik Ante Gotovina, general bojnik Damir Krstičević, general bojnik Ivan Kapular, general bojnik Mirko Norac, general bojnik Miljenko Filipović, general bojnik u mirovini Ivan Korade i general bojnik u mirovini Nojko Marinović


'Druga karijera za bivše časnike, ljude iz vojnog, policijskog i sigurno-obavještajnog sustava normalna je stvar i države ih koriste i u diplomaciji, gospodarstvu i upravljanju javnim poduzećima i ministarstvima. Sve demokratske države uključuju takve ljude u upravljačke procese, ne vidim razloga da to i RH ne čini', komentirao je za Večernji list jedan od potpisnika pisma Damir Krstičević.

'Sjećam se niza pokušaja generala Janka Bobetka i svih nas ostalih da uspostavimo kontakt s Odborom za nacionalnu sigurnost Sabora RH, no bili su to neuspješni pokušaji. Ista paradigma, isti mentalni sklop događa se i sad. Aktivni generali tada su bili prisiljeni potpisati pismo, jer nismo bili spremni prihvatiti optužnice Carle del Ponte protiv Hrvatske, Ante Gotovine, ni prihvatiti Oluju kao udruženi zločinački pothvat. Branili smo čast i dostojanstvo Domovinskog rata, a bili smo optuženi za pokušaj rušenja legalno izabrane vlasti i umirovljeni smo', komentirao je pak Krešimir Ćosić.


Pismo datirano 28. rujna 2000. donosimo vam u cijelosti.

Budući da se naša imena već mjesecima povlače po medijima u sklopu sve raširenije kampanje kriminalizacije Domovinskog rata, kao i vrijeđanja i omalovažavanja Hrvatske vojske, te s obzirom na činjenicu da mnogi od onih, od kojih bi to bilo očekivati, nisu protiv toga odlučno podignuli glas, mi, hrvatski generali i ratni zapovjednici, smatramo svojom moralnom obvezom upoznati hrvatsku javnost s našim stavovima i gledištima. Na to nas obvezuje i povjerenje, a i zadaća koju nam je hrvatski narod ukazao u najtežim trenucima obrane zemlje i koju smo izvršili ne samo uspješno nego i časno.

1. S ogorčenjem konstatiramo da dobar dio medija i političara o Domovinskom ratu govori još samo i jedino kao o nečemu negativnom, problematičnom pa i sramotnom, premda je Domovinski rat temelj na kojem su izrasle hrvatska sloboda, suverenost i neovisnost. Držimo nedopustivim i nečasnim da se o braniteljima i invalidima Domovinskog rata govori samo kroz šačicu onih koji su se stvarno ogriješili o njegovu čistoću, ili o pozitivne zakone, a istodobno prešućuje sve ono pozitivno i veličanstveno u čemu je sudjelovala golema većina najboljih hrvatskih sinova. Jer to u konačnici, htio to tko priznati ili ne, vodi kriminalizaciji same volje hrvatskog naroda da se brani i obrani od velikosrpske agresije i okupacije. Napokon, treba li danas ikoga uvjeravati da svi oni, a tu ubrajamo i sebe, koji su po cijenu vlastitog života branili i obranili hrvatsku slobodu, nisu to činili zbog nekih prizemnih interesa ili privilegija, nego iz najviših ideala, jer na bojišnici su jedine privilegije bile smrt i neizvjesnost?!

2. Posebno ističemo, i ovom prigodom naglašavamo da nismo protiv sankcioniranja pojedinačnih zločina ili kriminalnih djela. Svatko tko se zaista ogriješio o čistoću Domovinskog rata, ili je počinio kakvo nečasno i kriminalno djelo treba odgovarati, ali na način koji priliči pravnoj i demokratskoj državi. Policijske akcije, kojih smo nedavno bili svjedoci, međutim, više nalikuju na obračun s terorističkim grupacijama ili mafijaškim skupinama negoli odgovoru pravne i demokratske države, sukladnom našim stvarnim prilikama te dostojanstvu hrvatskih branitelja i časnika Hrvatske vojske.

3. Nepotrebno demonstriranje sile, proglašavanje krivaca prije sudske presude, pa čak i prije provedene istrage, uključujući tu i licitiranje haaškim optužnicama, a u čemu, na žalost, ne sudjeluju samo mediji, svakako ne pridonosi klimi tolerancije i izgradnji demokratske Hrvatske, za koju smo se i mi, generali i ratni zapovjednici, borili. Štoviše, takvi postupci vode u nepotrebne i opasne rascjepe našeg društva.

4. Zbog toga želimo posebno naglasiti da nikakvi sukobi, a najmanje terorizma ili bilo kakvo nasilje, o kojima se tako olako u posljednje vrijeme u nas govori, nisu i ne mogu biti u interesu nikoga razumnog i odgovornog, a pogotovo ne onih koji su svojom krvlju stvarali ovu državu! Onaj koji je gradio kuću ima najmanje razloga da ju dovodi u pitanje ili da se igra njezinom sudbinom!
To kažemo ne samo u svoje ime, nego, nadamo se s pravom, i u ime Hrvatske vojske i svih hrvatskih branitelja te svih hrvatskih građana koji su u najtežim danima bili na braniku Domovine.

5. U tom sklopu - a zbog spekulacija, pa i ciljanih dezinformacija u vezi s preustrojem Hrvatske vojske - želimo iznijeti naš načelan stav: podupiremo sve one nakane da se na zapovjedna mjesta postave školovani i najsposobniji ljudi, a to znači oni koji su se dokazali u Domovinskom ratu. Jer Hrvatska vojska je upravo u Domovinskom ratu izrasla u pobjedničku vojsku, s kadrovima i doktrinom koji su to omogućili, a što je kapital koji nitko kome je stalo do sigurnosti zemlje i hrvatske slobode ne bi smio olako zanemariti.

6. Na kraju pozivamo najodgovornije osobe i institucije države, kao i mjerodavne čimbenike civilnog društva, a napose medije, da se odupru negativističkom i povijesno nekorektnom i neistinitom prikazivanju Domovinskog rata, da zaštite čast i dostojanstvo hrvatskih časnika i vojnika, da ne podliježu klimi olakog optuživanja i blaćenja, jer time se štite ne samo temelji na kojima je uspostavljena hrvatska sloboda i državna neovisnost, nego, a u to smo duboko uvjereni, i temelji na kojima jedino može počivati budućnost demokratske i prosperitetne Hrvatske.