SUTRA ODLUKA

Bandiću za jamčevinu treba između deset i 20 milijuna kuna?

Bionic
Reading

Milan Bandića sutra će ponovno biti doveden pred Zdenka Posavca, suca istrage zagrebačkog Županijskog suda. Njegov odvjetnik ne otkriva hoće li ponuditi jamčevinu koja bi u Bandićevom slučaju mogla biti između deset i 20 milijuna kuna

Nakon odluke izvanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda, koje je ukinulo rješenje o istražnom zatvoru, ponovno će se raspravljati o zahtjevu USKOK-a da se Bandiću i sada osmorici njegovih suosumnjičenika odredi istražni zatvor, javlja Večernji list. Pred suca istrage će u ponedjeljak tako, osim zagrebačkog gradonačelnika, biti dovedeni i Slobodan Ljubičić, Željko Horvat, Ivan Tolić, Filip Čulo, Miljenko Benko, Branko Mihaljević, Vidoje Bulum i Zdenko Antunović. S obzirom da se Bandiću na teret stavlja šteta od 20 milijuna kuna, pretpostavlja se da bi visina jamčevine mogla biti između deset i 20 milijuna kuna.

Očekuje se da će na novom ročištu u ponedjeljak, na koje će iz Remetinca biti doveden i Bandić, još neki suosumnjičenici ponuditi jamčevinu. Do sada je tu mogućnost najavio i Ljubičićev odvjetnik koji je jučer potvrdio da je njegov branjenik, uz jamčevinu od 2,4 milijuna kuna ponudio i ostavku na svoju dužnost, kako bi se otklonila mogućnost ponavljanja djela. Iz istog je razloga ranije ostavke na sve funkcije u tvrtkama u kojima ima vlasnički udio podnio i Pripuz.


Za razliku od njih glavni osumnjičenik Bandić, kojega Uskok tereti kao poveznicu među svim sudionicima afere Agram, ranije je najavio da ne planira podnijeti ostavku, a njegov je odvjetnik izjavio da nisu razmišljali o jamčevini.

Uz Bandića, Ljubičića i trojicu kojima je prihvaćeno jamstvo u Remetincu su završili i gradonačelnikov savjetnik Željko Horvat, direktor ZET-a Ivan Tolić, referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo, direktor Čistoće Miljenko Benko, direktor građevinske tvrtke Bramgrad projekt Branko Mihaljević, pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum te glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović.

Istragom je obuhvaćeno ukupno šesnaest osoba i dvije tvrtke, a pritvor nije zatražen ni određen za dvije Bandićeve suradnice Ines Bravić i Koraljku Rožanković Uremović, kao ni za voditelja Holdingove podružnice za upravljanje sportskim objektima Dragutina Kosića te direktora Plinare Antu Dodiga.

Tužiteljstvo najavljuje blokadu imovine i ispitivanje najmanje 270 svjedoka tijekom istrage, što može potrajati mjesecima.

U svim navodnim Bandićevim nedjelima, gradonačelnika se sumnjiči da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, osim u slučaju povezanim s predsjedničkom izbornom kampanjom gdje je zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon izbora 2010. navodno oštetio i Državni proračun. Ukupnu 'štetu' tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna.

Više pročitajte ovdje