IZMEĐU DVIJE VELESILE

Senator odgovorio Rusima: Hrvati nisu ni mislili vama prodati Inu

01.11.2014 u 19:21

Bionic
Reading

Američki senator Chris Murphy, predsjednik pododbora za Europu odbora za vanjske poslove Senata koji je nedavno posjetio predsjednika Ivu Josipovića i premijera Zorana Milanovića, odgovorio je na ruske optužbe da je vršio pritisak na Hrvatsku, javlja HRT

Murphy je, kako su Rusi tvrdili, navodno od Josipovića i Milanovića nastojao dobiti obećanje da neće prodavati dionice INA-e Gazpromu, ali ih i pokušao nagovoriti da kupe američke helikoptere BlackHawk i tako zamijene ruske Mi-8.

'U razgovorima s premijerom, predsjednikom i ministrom obrane Hrvatske shvatio sam da nema interesa za prodaju INA-inih dionica Gazpromu, a nije mi poznato ni da su Rusi dali ponudu, prokomentirao je Murphy i dodao:

'U Hrvatskoj, savezniku SAD-a, još se oslanjaju na rusku opremu, posebno na ruske vojne helikoptere. Hrvati se žele odmaknuti od toga i kupiti američke', ali trebaju pomoć SAD-a.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije optužilo je Washington da vrši sve veći pritisak na zemlje jugoistočne Europe, uključujući Hrvatsku, kako bi se ograničila energetska i obrambena suradnja Rusije sa zemljama u regiji.