MILINOVIĆ I UMJETNA OPLODNJA

Milijunskom donacijom pridobio ginekologe

15.09.2009 u 12:25

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Darko Milinović obećao je uložiti milijun kuna u unapređenje opreme za medicinsku oplodnju i time, po nekima, 'kupio' pristanak ginekologa na novi prijedlog Zakona o medicinskoj oplodnji, otkriva Nacional

Sastanak s dvadesetak stručnjaka iz područja ginekologije i humane reprodukcije na kojem se analizirao novi zakon Milinović je održao još prije dva tjedna i očito je već tada postignut određen sporazum, jer su prošlog tjedna na Sedmom hrvatskom kongresu o ginekološkoj endokrinologiji, humanoj reprodukciji i menopauzi održanom na Brijunima ginekolozi donijeli konsenzus kojim podržavaju novi zakon.

Ministar Milinović nije, međutim, bio na Brijunima gdje je kongres počeo u petak, jer je, kako su za Nacional rekli u Ministarstvu, u četvrtak bila sjednica Vlade na kojoj se odlučivalo o novom zakonu, a u subotu i nedjelju imao je protokolarne obaveze.

Međutim, nije bilo ni potrebe za njegovim dolaskom, jer je dogovor očito bio već postignut. Tako su se neki od dosad najvećih protivnika novog zakona, koji su isticali da će zamrzavanje jajnih stanica smanjiti postotak žena koje će uspješno moći zanijeti umjetnom oplodnjom, s njim ipak pomirili.

Ovoga ponedjeljka ministar Milinović  protokolarnjeo posjetio Odjel za humanu reprodukciju Klinike za ženske bolesti i porođaje u Petrovoj, odakle je poručio kako će hrvatski zdravstveni sustav ponovo postati vodeći u području humane reprodukcije u ovom dijelu Europe.