STARI DUGOVI

Katastrofa: Splitski javni prijevoz pred gašenjem?!

31.10.2014 u 15:08

Bionic
Reading

Račun star preko dva desetljeća konačno je došao na naplatu: Splitska gradska tvrtka Promet definitivno je izgubila spor na Trgovačkom sudu i zbog tužbe slovenskog A-Cosmosa postoji sasvim realna šansa da u idućih nekoliko tjedana završi u stečaju

Katastrofa splitskog javnog prijevoznika mogla se naslutiti već početkom listopada, kada je objavljeno da je sud presudio u korist tužitelja, ali u petak ujutro objavljeni su i iznosi: Promet je dužan isplatiti Slovencima sedam milijuna kuna uz zatezne kamate koje se na taj iznos računaju od 1993. Precizan izračun još nije obavljen, no izvjesno je da se radi o otprilike četrdeset milijuna kuna. A tvrtki koja svake godine gomila gubitke to je nepodnošljiv teret, pa slijedi njen stečaj ili velik udar na splitski gradski proračun koji bi trebao pokriti dug.

Problem je u devet gradskih autobusa koje je Promet još 1990. kupio za potrebe Europskog prvenstva u atletici, a nakon isteka leasinga 1993. nije ih ni otplatio ni vratio vlasnicima. Sudski sporovi vukli su se desetljećima, a 1998. u igru je stupio splitski odvjetnik Željko Lubina, formalno otkupivši sporne autobuse. I on je tužio splitskog gradskog prijevoznika na 26 milijuna kuna zajedno s kamatama, no izgubio je spor i presuđeno je samo da će mu se autobusi vratiti u roku od osam dana.

Posljednjih godina bilo je jasno da Prometu prijeti ogroman udarac, no nijedna uprava ove gradske tvrtke nije poduzela ništa kako bi eventualno dogovorila mirno rješenje i izbjegla plaćanje golemih zateznih kamata. Koliko je poznato, nitko iz bivših uprava tvrtke - postavljanih po političkom ključu, ovisno o tome tko drži vlast u gradu - nije ni prijavljen za nevjerojatan potez otimačine tuđih autobusa i nanošenje štete gradskom proračunu.

Nakon današnje presude evidentno slijedi serija žalbi: uložit će je A-Cosmos jer njegova tužba nije u cijelosti prihvaćena, zatim odvjetnik Lubina, a po svemu sudeći žalit će se i sam Promet. Konačan kraj trakavice mogao bi uslijediti za otprilike godinu dana, no dosta toga trebalo bi biti poznato na izvanrednoj tematskoj sjednici Gradskog vijeća Splita zakazanoj za 20. studenoga.

Na tapetu će se tada naći i gotovo nevjerojatna situacija u splitskom javnom prijevozu, jer se posljednjih godina tolerira potpuno bezakonje: jedan privatni poduzetnik kupio je nekoliko kombija i autobusa i bez koncesije doslovno otima putnike javnom prijevozniku. Računa se da je zbog toga Promet u gubitku otprilike deset do dvanaest milijuna kuna godišnje.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar u petak nije htio komentirati presudu Trgovačkog suda jer se, kaže, najprije treba temeljito upoznati s dokumentacijom. I on je najavio da će svoj prijedlog rješenja situacije iznijeti na sjednici Gradskog vijeća.