GLASANJE IZ FOTELJE

Što je to razočaralo Mirelu Holy?

31.10.2014 u 13:00

Bionic
Reading

Stranka ORaH predstavila je rezultate unutarstranačkih izbora nakon kojih, zbog lošeg odziva članova, Mirela Holy nije krila razočaranost. Pravo glasa imao je 1.481 član, 1.266 njih odabralo je glasanje elektroničkim putem a 215 dopisnim

'Na izbore je izašlo 63 posto članova stranke, što je mali postotak. Dokaz je to da je politika u Hrvatskoj u velikoj krizi', kazala je Holy. Razočaranost je, dodala je, veća kada se zna da su članovi mogli glasati iz udobnosti svog doma i uz svega nekoliko klikova mišem. U političkim almanasima ostat će zapisano da je ORaH prva stranka u Hrvatskoj koja je omogućila svojim članovima da glasaju elektroničkim putem i dopisno, čime su, kako je rekla Holy, uštedjeli veliku količinu novca i dali putokaz drugim strankama da to mogu napraviti na isti način.

'Mogli bi se na ovaj način održati i parlamentarni izbori. Nije to nepoznato ni u svijetu', pojasnila je Holy.

U vrlo kompliciranoj izbornoj proceduri ORaH je na razini središnjice izabrao Glavni i Nadzorni forum i njihove vodeće ljude, Kristijana Mavreka, a za predsjednicu NF-a u drugi krug idu Sonja Hodak i Petra Barišić.

U Predsjedništvo stranke ušli su: Kristina Vajda, Dino Krupić (Istočna regija), Vlasta Toth i Gordan Cmrečki (Središnja regija), Marina Biti, Alen Protić (Zapadna regija) te Natalija Rajčić i Ivan Buljan (Južna regija).

Osim njih, birani su članovi predsjedništva regionalnih i gradskih organizacija i foruma. Kao kuriozitet izdvojimo da su izbori u ORaH-u provedeni i na način da u svakom tijelu ima podjednak broj žena i muškaraca, ali i da je kadrovska komisija, za više pozicije u stranci, provela psihotestove među kandidatima.

Božana Zadro, potpredsjednica stranke, pojasnila je da su na izborima mogli glasati samo članovi koji su bili registrirani do 15. srpnja, nakon čega su se liste zaključale.

'Tijekom ljeta imali smo čišćenje registra stranke pa smo tako obrisali oko dvije tisuće članova koji nisu ispunjavali sve uvjete koje stranka traži', kazala je Zadro.

Unatoč čišćenju, interes za učlanjivanje u ORaH raste pa tako stranka danas broji 3.200 članova, a hoće li onipodržati Ivu Josipovića u njegovoj predsjedničkoj kandidaturi, odlučit će Glavni forum stranke sredinom studenog.

'Što se mene tiče, Josipović ima moju podršku, a hoće li ga podržati i stranka, odlučit će Glavni forum', zaključila je Holy.