SPOLNA RAVNOPRAVNOST

ORaH protiv kažnjavanja prostitutki

31.10.2014 u 10:08

Bionic
Reading

Predsjednica Foruma za društvenu pravdu i ljudska prava ORaH-a dr. sc. Nataša Beširević te voditeljica podforuma za ljudska prava ORaH-a dr. sc. Sandra Vračan jučer su na održanoj javnoj tribini u Zagrebu predstavile nacrt prijedloga sektorske politike rodne i spolne ravnopravnosti stranke Održivi razvoj Hrvatske, objavili su iz stranke

Pitanje društvene pravde jedan je od triju temeljnih stupova ORaH-ovog programa na kojima počiva ideja održivog razvoja, istaknuto je na tribini. Iz toga proizlazi potreba kreiranja i odgovorne provedbe politike kojom bi se ukinuli svi oblici diskriminacije te postigla društvena ravnopravnost, a ravnopravnost rodova i spolova jedan je od preduvjeta ostvarenja demokratskog i pravednog društva, naveli su iz OraH-a.

Do kraja godine ORaH planira predstaviti još dvadesetak sektorskih politika čime će u glavnim crtama zaokružiti ukupan program stranke, a politika rodne i spolne ravnopravnosti jedanaesta je po redu do sad predstavljena sektorska politika ORaH-a. Pravedno i održivo društvo može biti samo ono koje aktivno i dosljedno vodi brigu o pravima svih, napose onih ugroženih i/ili slabijih, o njihovoj jednakoj društvenu vidljivost i zastupljenost u strukturama društvene moći te jednakim prilikama za napredovanje i osnaživanje. Jedan od ciljeva ORaH-ove politike rodne i spolne ravnopravnosti jest sprečavanje i borba protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Potrebna je ratifikacija Istanbulske konvencije i poduzimanje mjera za pojačanu prevenciju obiteljskog nasilja, brzo i učinkovito procesuiranje i kažnjavanje nasilnika te potpuniju zaštitu prava i interesa žrtava donošenjem zakona o financiranju skloništa za žrtve nasilja u obitelji; osiguranje dovoljnog broja ovakvih skloništa te kontinuirane potpore nevladinim organizacijama koje rade na prevenciji rodno uvjetovanog nasilja, priopćili su iz ORaH-a.

Po pitanju smanjenja prostitucije ORaH predlaže izmjenu postojećeg zakonodavnog okvira i usvajanje modela kojim se kriminaliziraju i kažnjavaju tražitelji seksualnih usluga te osiguravaju izlazne strategije za osobe koje žele izaći iz svijeta prostitucije. Propisivanjem sustava kazni i mjera kojima će se (potencijalne) prekršitelje zakona odvratiti te istovremenim djelovanjem na podizanje svijesti o uzrocima i posljedicama prostitucije te povezanosti s trgovanjem ljudima i međunarodnim kriminalom dokazano utječe na smanjenje prostitucije i trgovanja ljudima.

Jedan je od ciljeva osiguranje uključenosti žena na tržište rada i ravnomjerna zastupljenost žena u javnom i političkom životu. ORaH za ostvarenje tog cilja predviđa mjere kojima bi se osigurala uravnotežena zastupljenost žena na rukovodećim mjestima i institucijama moći, uvođenje proaktivne politike ravnopravnosti kako bi se postigle jednake plaće za rad jednake vrijednosti i zaštita dostojanstva radnika/ce te stvaranje preduvjeta za usklađivanje karijere i obitelji kako bi ostvarili ekonomsku ravnopravnost i autonomnost žena, priopćili su iz OraH-a.

U cilju ostvarivanja politike humanih i održivih ciljeva, unutar kojih i pune ravnopravnosti žena u hrvatskom društvu, ORaH se zalaže i za osiguranje potpunog suvereniteta žene nad vlastitim tijelom. Takav cilj podrazumijeva vođenje aktivne pronatalitetne politike uz popravljanje socijalnih i ekonomskih uvjeta za uspješno roditeljstvo, a čime se postiže održiv rast i smanjenje broja pobačaja. ORaH-ova politika rodne ravnopravnosti predviđa jačanje preventivnih mjera za očuvanje reproduktivnog zdravlja žena te osiguravanje pretpostavke za ostvarenje suvereniteta nad tijelom (pravo na reproduktivno zdravlje, pravo na prevencijsku zaštitu, intervenciju i njegu te pravo na pravovremeni prekid trudnoće). Na web-stranici ORaH-a bit će otvorena javna rasprava na dokument prijedloga politike u trajanju 30 dana te pozivaju sve zainteresirane da se uključe s prijedlozima, kritikama i komentarima.