TRGOVINA ZEMLJIŠTIMA

Bandić je šutke prihvaćao elaborate koje su plaćali prodavači

31.10.2014 u 10:08

Bionic
Reading

Grad Zagreb prihvaćao je procjene vrijednosti prilikom zamjene zemljišta s privatnim tvrtkama, bez traženja drugog mišljenja, koje je radio vještak plaćen od privatnih tvrtki! Isplivalo je to u sinoćnjoj emisiji Labirint na HTV-u nakon što je pravni zastupnik Mirka Kožulja, sudskog vještaka, odvjetnik Boris Vinčić ustvrdio da njegovog klijenta Grad zapravo nikad nije angažirao

Kožuljev potpis stajao je u brojnim elaboratima na osnovi kojih su rađene zamjene zemljišta Grada s privatnicima. Kožulj je tako, između ostalog, radio i procjenu zemljišta u Sesvetskom Kraljevcu.

U zamjeni iz lipnja 2007., o čemu je iscrpno pisao Nacional, s tvrtkom Studio X Kožulj je zemljište procijenio na visokih 270 eura po m2. Međutim, Porezna uprava je utvrdila da je isto zemljište Studio X u ožujku 2007. od tvrtke Rarus projekt platio kupio za 180 eura po m2, a u veljači iste godine Rarus projekt od tvrtke Dohel zemljište je kupio za sto eura po kvadratu.

Zbog toga su podnijeli prijavu USKOK-u smatrajući da je Zagreb oštećen za 6,3 milijuna eura u zamjeni kojom je Grad dobio 44.000 četvornih metara za gradnju naselja Iver u Sesvetskom Kraljevcu.

To je bila samo jedna od procjena koju je radio Kožulj. Iako se sve do jučer mislilo da je on bio angažiran od Grada, što bi bilo i logično, njegov odvjetnik, jer Kožulj nije htio pred kamere, otkrio je da ljudi predvođeni Milanom Bandićem baš i nisu vodili brigu o gradskoj imovini.

'Mirko Kožulj nikad nije radio nikakva vještačenja za Grad Zagreb niti za bilo koji gradski ured i odjel. Njega su angažirali isključivo privatni pravni subjekti, bilo fizičke osobe, bilo pravne osobe i njegova vještačenja su jednostavno orijentir u promišljanju tih pravnih subjekata u donošenju njihovih poslovnih odluka. Ništa drugo', kazao je Vinčić u Labirintu dodavši da je Kožulj radio po pravilima struke, ali da je potpuno neozbiljno da netko tko mijenja zemljište, a to je Grad Zagreb, s obzirom na visinu vrijednosti zemljišta, ne angažira i druge vještake i fakultete.

Grad to nije učinio, a svojim odlukama uvijek se pozivao na Kožuljevo vještačenje koje je plaćao i naručivao prodavač zemljišta.